У Львові підписали контракт про будівництво біогазової станції на очисних спорудах

2114 0
Львівська міськрада виділить на проєкт 4 млн. євро.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

Сьогодні у Львівській міськраді ЛМКП «Львівводоканал» і словенсько-норвезький консорціум RIKO-CAMBI підписали контракт про реалізацію проєкту будівництва біогазової станції з комбінованим виробництвом електричної і теплової енергії із осаду комунальних стічних вод.

Читайте також: Нирки Львова. Фоторепортаж із очисних споруд «Львівводоканалу»

Вартість проєкту становить 31,5 млн. євро. Проєкт профінансують за кошти ЄБРР (15 млн. євро), НЕФКО (5 млн. євро), Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля E5P (7,5 млн. євро грантові кошти) та Львівської міськради (4 млн. євро).

Проєкт передбачає збір осаду стічних вод та процес збродження  виділення біогазу у метантенках. Газ з метантенків після очищення використовуватимуть в газогенераторах (спеціальних установках), що будуть виробляти електроенергію в обсязі ~20 тис. МВт/рік та тепло. Електроенергію будуть використовувати для роботи обладнання очисних споруд, а тепло  для підігріву суміші мулу та осаду, для опалення в холодний період року і гарячого водопостачання будівель на території очисних споруд.

Обіцяють, що проєкт буде корисним і для львів'ян, бо має вирішити проблему зневоднення та зменшення об'ємів осаду стічних вод, який накопичується на території очисних споруд і забруднює ґрунтові води, погіршує екологічний стан мікрорайону Кривчиці та Знесіння.

Контракт триватиме до червня 2023 року.

Читайте також: Сморід не зникне. Що насправді дасть Львову біозавод?

Нагадаємо, кредитну угоду із виробництва біогазу із осаду комунальних стічних вод підписали у жовтні 2016 року. Тендерну процедуру проводили відповідно до стандартів ЄБРР. Із 25 представників потенційних учасників кваліфікаційний відбір пройшли 5 провідних міжнародних компаній. До фінального етапу тендерних процедур пройшли 2 компанії, у результаті чого підрядником визначили словенсько-норвезький консорціумом RIKO-CAMBI.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!