У Львові планують дослідити і перенести меморіальний комплекс «Пагорб Слави»

1412 0
Прах військовослужбовців перепоховають на Голосківському кладовищі.
Фото: Центр міської історії

Фото: Центр міської історії

У Львові меморіальний комплекс «Пагорб Слави» планують дослідити та перенести, а  похованих  військових перепоховають на Голосківському кладовищі. Відповідне рішення затвердили на засіданні виконавчого комітету ЛМР 22 грудня.

ЛКП «Музею «Личаківський цвинтар» доручили провести дослідження на території меморіального комплексу «Пагорб Слави» і виготовити науково-проєктну документацію щодо його перенесення. 

Читайте також: Із «Пагорба Слави» у Львові демонтували радянський надпис

Міська рада повинна скласти акт про встановлення місця поховання осіб, які загинули внаслідок воєн, депортацій та політичних репресій, за результатами досліджень комунального підприємства Львівської облради «Доля», що займається ексгумацією тіл. Після цього прах військовослужбовців радянської армії часів Першої та Другої світових воєн з території Пагорба Слави перепоховають на Голосківському кладовищі.

Для довідки:

Пагорб Слави – це меморіальний комплекс, де поховані російські та радянські військовики. Він розташований у східній частині Львова на початку вулиці Пасічної.

Вхід до меморіалу оформлений двома пілонами з червоного пісковику, виконаними у вигляді спущених знамен. Центральна частина цвинтаря спроєктована у вигляді кола, поділеного навпіл Алеєю Героїв. Загалом на цвинтарі поховано 65 вояків у спільних похованнях та 255  індивідуальних. Праворуч розташовані дві скульптурні групи «Клятва» та «Мати-Вітчизна» (скульптор Михайло Лисенко), ліворуч – скульптура «Воїн з прапором» (скульптор Василь Форостецький). Праворуч головного входу розташоване поховання радянського диверсанта, агента НКВС, «розвідника Миколи Кузнєцова. Детальніше про демонтаж Монументу слави та його місце в історії, читайте у матеріалі.

Антоніна Костик

______________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!