У Львові планують заборонити будівництво житла у промзонах

2613 0
Змінювати функціональне призначення землі не можна буде упродовж 10-15 років.

У Львові готують ухвалу, яка мала б вберегти від забудови шість промзон у різних районах міста. За останні п’ять років міська рада дозволила забудувати житлом більшість територій колишніх підприємств. Нині багатоповерхівки впритул підступають до території колишнього Мотозаводу, що на Городоцькій, Скульптурної фабрики, що на Мучній, та до підприємств на вулиці Пасічній і Богдана Хмельницького. 

Читайте також: Житло на заводі. Як у Львові на місці фабрик виросли «семицвіти»

Власники невеликих територій у промзонах переважно ініціюють розробку детального плану, у якому передбачають зміну цільового призначення території. Згодом детальний план розглядають депутати міської ради, так зона промислової забудови стає зоною житлової і невдовзі там виростає житловий квартал. 

Тепер у Львові планують ввести мораторій на зміну цільового призначення на земельні ділянки у промзонах у районі вулиць Пасічної, Богдана Хмельницького-Промислової, зоні Мотозаводу і вулиці Зеленої, а також між вулицями Земельна-Ковальська і Бескидська-Гайдучка. Як розповідає депутатка Львівської міської ради Вікторія Довжик, продати, купити територію у промзоні можна буде, але не можна буде впродовж 10-15 років змінювати її цільове призначення. Зауважує, що перші чотири зони вони уже виносили на розгляд сесії, але депутати їх не підтримали. 

«У раді є забудовники, є представники забудовників, тому, коли будемо виносити ці зони знову, буде жвава дискусія. Деякі депутати казали, що ми обмежуємо права підприємців. Мараторій на зміну цільового призначення землі у промзонах відбуватиметься за ініціативи підприємців. Люди мусять планувати свою діяльність, вони не знають вкладати мільйон в новий цех чи не вкладати, раптом за рік хтось, хто має 100 чи 200 метрів квадратних, ініціює розробку нового детального плану території, а згодом і зміну цільового призначення земельної ділянки», – каже Вікторія Довжик. 

Читайте також: У Львові погодили ділову та житлову забудову у районі Мотозаводу

Ухвалу планують винести на голосування на одне з найближчих засіданнь сесії Львівської міської ради. Утім не відомо, чи проголосують за неї депутати, адже у міській раді присутні декілька представників забудовників та власників будівельних компаній. 

Tvoemisto.tv побувало на територіях кількох заводів, які активно забудовують впродовж останніх п’яти років. Дехто з мешканців навіть не підозрював, що живе у колишній промзоні, а деякі підприємці, які залишаються поблизу таких зон, тривожаться, що їм доведеться переїжджати. Детальніше читайте у нашому матеріалі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!