У Львові мають повернути історичний вигляд «Віденської кав’ярні»

2729 0
У 2006 році на другому поверсі будинку добудували веранду, яка згодом перетворилася на приміщення з дахом.

У Львові на проспекті Свободи, 2 будинку, де розташована «Віденська кав’ярня», мають повернути історичний вигляд. Відповідне рішення прийняли 30 серпня на засіданні виконавчого комітету Львівської міської ради. 

Читайте також: Міськрада дозволила двом депутатам реконструювати приміщення в центрі Львова під житло

За словами керівниці управління охорони історичного середовища ЛМР Лілії Онищенко, у 2006 році на другому поверсі будинку добудували веранду, яка мала відкриту терасу, а пізніше, у 2007-2008 роках, ця тераса перетворилася на приміщення з дахом. Тому зараз управління архітектури, охорони історичного середовища та урбаністики ЛМР спільно з власниками буде напрацьовувати концепт рішення надання будівлі історичного вигляду. 

Як зазначила керуюча справами виконкому Наталія Алєксєєва, реконструкцію будівлі проводили без дозвільних документів, проєкту на закриту терасу не було. 

«З невідомих причин власники після спорудження виокремили це у окремий об’єкт нерухомості, який отримав іншу адресу. Маємо зараз бачення, і власники також готові до пошуку варіантів зміни фасаду, що могло б повернути історичний вигляд», – сказала вона. 

Читайте також: Історія престижної кав'ярні, яку знали за межами міста

Зазначимо, що за даними YouControl, бенефіціарними власниками ТОВ «Віденська кав’ярня» є кілька осіб: президент Івано-Франківської Торгово-промислової палати Андрій Левкович, президент Канадсько-української торгової палати Зенон Потічний, генконсул України у Кракові у 2015-2019 роках Олег Мандюк та киянка Оксана Шлапак. 

Довідка

Ця кав’ярня є найстарішою в місті, а також, одною з небагатьох, яка будувалася власне, як кав’ярня. Кам’яницю збудував купець Карл Гартман на вул. Гетьманська, 14, (пр. Свободи). в 1828–29 рр.

«Віденська кав’ярня» змінювала власників, вигляд, тільки не назву. В 1880 р. відбулося чергове переобладнання кам’яниці, суттєво змінився інтер’єр. В 1902-1903 рр., на замовлення нового власника кав’ярні промисловця Кароля Чуджака художники Ю. Крупський та Ф. Зайховський декорували «Віденську» в модному на початку ХХ ст. сецесійному стилі. В 1903 р. з боку пл. св. Духа до кав’ярні прибудована залізна конструкція літнього павільйону, з роками вона перетворилася на муровану будівлю з терасою. 

Софія Шавранська

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!