У музеї Пінзеля презентують першу друковану книгу України. Фото дня

3345 0
Оригінал «Апостола», який надрукував Іван Федоров у Львові, можна буде побачити до 29 березня.
фото: Андрій Костюк

фото: Андрій Костюк

У львівському музеї Пінзеля презентують першу друковану книгу України «Апостол» Івана Федорова. Про це повідомляє кореспондент Tvoemisto.tv.

Сьогодні, 15 лютого, починається виставка стародруку, яка триватиме до 29 березня. Саме в цей день 445 років тому Іван Федоров і закінчив друкувати книгу у Львові, зробивши її першим українським друкованим виданням. Книга має 280 аркушів. Друкар працював над нею впродовж одного року.

«Ми робимо виставку конкретного "Апостола", який походить з села Лісневичі, Пустомитівського району. У 60-80-ті роки минулого століття музеї активно проводили експедиції західними областями країни і збирали речі, які можуть загинути. В одній з церков, де вже руйнувався дах, і знайшли "Апостол", а з ним ще вісім унікальних стародруків», – розповіла в коментарі Tvoemisto.tv завідувачка відділу музею книгодрукування Львівської галереї мистецтв Віра Фриз.

Читайте також: У білих халатах і з рентгеном. Як працюють львівські реставратори

Зараз у світі є близько 100 екземплярів «Апостола», один з них зберігається в фондах старовинної книги Львівської національної галереї мистецтв. Інші розкидані по всіх куточках світу. Їх можна знайти і в приватних колекціях, і в Британському музеї мистецтв.

Разом з «Апостолом» Івана Федорова в музеї Пінзеля презентують ще вісім стародруків, а також рукописний варіант першого українського друкованого видання, який повністю повторює всі особливості оригіналу.

Читайте також: Як у Львові створюють ікони зі старих меблів. Відеоісторія

Крім того, під час виставки можна буде погортати книгу за допомогою інтерактивного екрану і відвідати майстер-клас з друкарства.

Андрій Костюк,

фото автора


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!