У Львові проблеми з саджанцями. Озеленення можуть відкласти

3528 0
Тендери виграє компанія, яка продає саджанці підозріло дешево, кажуть в ЛКП «Зелений Львів».
фото: Олександр Шутюк

фото: Олександр Шутюк

Львів отримав не всі з 400 саджанців дерев, які планували висадити у львівських парках цієї осені, тому озеленення може затягнутися. Причиною є погана якість саджанців, розповів головний інженер Львівського комунального підприємства «Зелений Львів» Володимир Чишинський.

«Зараз ми отримали партію саджанців, із яких десять мусили повернути. І це вже не вперше», – пояснив він під час урбан-кафе «Як правильно садити рослини у місті».

За словами Володимира Чишинського, київська компанія Greensad, яка цього року через Prozorro виграла тендер, виконує не всі умови договору. Він нарікає на те, що компанія виграє через те, що вказує дуже низькі ціни. «Майже вдвічі дешевше за решту компаній – 500 гривень за саджанець, навіть нижче за собівартість», – сказав він.

Водночас, за його словами, механізму оскарження результатів тендерів через недобросовісність постачальника немає – для того, щоб отримати справді якісний товар, треба дуже детально прописувати умови конкурсу.

Читайте також: Було дерево, став пень. Обрізання дерев у Львові в запитаннях і відповідях. Фото

Осіння висадка дерев розпочалась у Львові в кінці жовтня. Найбільше в парках посадять кленів і лип, у Стрийському парку окремо висадять екзоти.

За словами Володимира Чишинського, цього року «Зелений Львів» зрізав у Львові півсотні дерев, переважно ясени та смереки, які зараз страждають від епідемії грибка. Водночас самі містяни часто ламають або виривають саджанці, й навіть дерев’яні опори не завжди допомагають.

Співробітник ЛКП «Інститут просторового розвитку» Олександр Шутюк, який займається озелененням, застеріг львів’ян від того, щоб саджати дерева власноруч без допомоги фахівців. Саджанцям потрібен якісний ґрунт і спеціальна опора для стовбура.

«Саджанці під час висадки чутливі. Аби не пошкодити дрібні корінці, їх висаджують із спеціальною сіткою. Коли ми саджали дерева на площі Маланюка, люди, які нам допомагали, навмисно її зняли. Дуби, посаджені без сітки, на жаль, не прижилися», – пояснив він. До того ж, саджанець потрібно правильно доглядати – обрізати, підживлювати і підливати.

Нагадаємо, нещодавно у Львові запустили спільнокошт, аби озеленити вулицю Кольберга, кільце на вулиці Під Дубом та ділянку на перетині проспекту Червоної Калини та Сихівської.

Марія Горбань


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!