У Львові прооперували восьмимісячне немовля з важкою формою епілепсії

690 0
Хвороба викликала в дитини сильні і тривалі напади, які загрожували її життю.
Умовне фото

Умовне фото

Львівські нейрохірурги прооперували восьмимісячне немовля з важкою формою епілепсії. Хвороба викликала в дитини сильні і тривалі напади, які загрожували її життю. 

Джерело: Перше медичне обʼєднання Львова

Дівчинка, яку звати Елсі, народилася у Ковелі. Пологи були передчасними – на 31-му тижні. Перші чотирнадцять днів життя вона провела в реанімації. Мама дівчинки помітила, що новонароджене дитя почало здригатися так, наче чогось лякається, після чого сильно плакати й синіти. Жінка звернулась за медичною допомогою, лікарі констатували – це судоми. Згодом МРТ підтвердила в дівчинки фокальну кортикальну дисплазію частини однієї півкулі. Це вроджена аномалія великої частини півкулі головного мозку, яка провокувала в дитини судоми.

Читайте також: У Львові хірурги видалили однорічній дитині пухлину, вагою понад 2 кг

«Місяці перебувань у лікарнях Волині та низка консультацій у Києві. Жодні ліки не запобігали нападам. До того ж, дитина зовсім не розвивалася. Судоми в маленької Елсі ставалися десятки разів щодоби і тривали аж упродовж 20 хвилин. Кожен такий напад міг бути фатальним для дитини. Тож батьки дівчинки продовжували пошуки спеціалістів, які б допомогли їхній донечці. Знайшли таких у Львові – в лікарні Святого Миколая», – йдеться у повідомленні.

Після огляду та низки обстежень лікарі вирішили прооперувати Елсі, адже кожна судома дійсно могла стати останньою.

«Нейрохірурги провели Елсі одне з дуже рідкісних втручань у дітей – передню квадратну дисконекцію зону в правій півкулі мозку, з якої йшли патологічні імпульси, від’єднали від обидвох півкуль, максимально зберігши при цьому зону, що відповідає за рухи. Аби ці аномальні імпульси не поширювалися на решту органа. Втручання минуло успішно», – зазначили в лікарні. 

Читайте також: У Львові трансплантували серце від посмертного донора, що загинув у ДТП

Лікарні під час операції повністю від’єднали патологічну зону. Елсі полегшало після операції, хоча ще певний час у дівчинки можуть відбуватися поодинокі судоми. Зараз дівчинка одужує. Відтепер Елсі розвиватиметься, адже раніше кожен напад судом гальмував її розвиток. Із дівчинкою нині займаються спеціалісти з реабілітації. У 8 місяців Елсі вперше підняла ліву ручку.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!