У Львові реставрують старовинний вітраж із храму святого Іоана Золотоустого

998 0
Йдеться про округлий вітраж, який зображує Непорочне Зачаття.
Частини вітража. Фото: Суспільне

Частини вітража. Фото: Суспільне

У Львові реставрують унікальний 130-річний вітраж із храму св.Іоана Золотоустого. Йдеться про округлий вітраж, який зображує Непорочне Зачаття. Про це повідомили у пресслужбі ЛМР.

На початку березня група реставраторів провели заходи щодо убезпечення елементів пам’ятки від можливих пошкоджень внаслідок воєнних дій. Великі вітражі у вівтарній частині закрили спеціальними захисними конструкціями, а круглий вітраж над входом довелося демонтувати, оскільки його стан не дозволяв виконати захист на місці.

Читайте також: У Львові відреставрували одну із найвищих брам міста. Фото до і після

«Вітраж розсипався під руками, мав багато різних дефектів, сколів. Спайка між елементами була знищена. Просто захистити його щитам, аналогічно до того, як це зробили в інших храмах, неможливо. А найменша ударна хвиля чи буревій його б зруйнували», – розповіла реставраторка Марія Шумська-Барвінок.

Роботи виконує майстриня Марія Шумська-Барвінок. А кошти на реставрацію надав фонд ALIPH.

Нагадаємо, у вересні у Львові прийматимуть заявки на реставрацію історичних вікон і брам. Учасниками нового набору стануть мешканці, які зголосяться через центри надання адміністративних послуг Львова винятково у дні з 1 по 15 вересня.

Для довідки

Храм святого Іоана Золотоустого, колишній костел Найсвятішого Серця Ісусового і монастир францисканок, розташований на вул. М. Лисенка.

Автор проєкту –  архітектор Юліан Захарієвич. У інтер’єрах збереглись усі три вітражі, виготовлені у Мюнхені фірмою Ф. Маєра у 1887-1889 рр. Центральний –  зображує Найсвятіше серце Ісуса, бокові вітражі присвячені св. Меланії і Архангелові Михаїлу. А сам вітраж у круглому вікні на фасаді церкви зображує Непорочне Зачаття.

Фото: ЛМР

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!