У Львові розбудують лічницю Шептицького, що біля Церкви Юра

2194 0
У лічниці планують відкрити нові відділення та організують навчання для медиків.
photo-lviv

photo-lviv

У Львові планують реконструювати та добудувати лічницю імені Митрополита Андрея Шептицького, що поблизу Церкви Юра, на вулиці Озаркевича,4. Сьогодні, 11 лютого, під час засідання виконавчого комітету Львівської міської ради затвердили видачу відповідних містобудівних умов та обмежень.

Читайте також: Стало відомо, де у Львові відкриють America House 

«Йде мова про оновлення лічниці. З тильної сторони, виключно з заднього фасаду, планують сформувати додаткові об’єми, це потрібно, щоби покращити ті послуги, які надають у цьому медзакладі. На це лічниця планує залучати кошти європейських донорів», – роз’яснив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

Лічниця розташована в історичному ареалі Львова, поруч із Церквою Святого Юра. Будівля, яку планують реконструювати і розбудовувати, зі слів керівника лічниці, зведена у 1938 році.

Фото: photo-lviv.in.ua. Приміщення “Шпиталю Народної лічниці імені митрополита Андрея Шептицького”, фото 1938-1944 років

До рішення виконавчого комітету мав зауваження начальник управління земельних ресурсів міської ради Сергій Коровайник. Він зазначив, що відсутня державна реєстрація договору оренди землі.

Натомість представники лічниці під час виконкому пояснили, що угоду оренди землі заключили ще у 2021 році, але зараз змушені перезаключити угоду, і якраз це залагоджують.

За видачею містобудівних умов та обмежень на реконструкцію шпиталю до міської ради звернувся Благодійний фонд Шпиталю імені Митрополита Андрея Шептицького Курії Львівської Архиєпархії Української греко-католицької церкви. За даними з аналітичної системи УouСontrol, фонд зареєстрований 19 років тому, управляючим є Андрій Логін.

Читайте також: У віллі «Сонячна» у Львові з'явиться музичний центр імені Людвіка Геллера 

Раніше директор шпиталю та благодійного фонду «Шпиталь Шептицького» Андрій Логін у коментарі Тvoemisto.tv повідомляв, що у лічниці планують відкрити нові відділення та організують навчання для медиків. 

«Плануємо відремонтувати будівлю 1938 року, у якій працює шпиталь, щоби вона відповідала сучасним стандартам і нормам. Працюватимемо не лише у межах наявних відділень, а й відкриватимемо нові. Також будемо проводити навчання медперсоналу, фахівці з-за кордону ділитимуться найновішими знаннями, підходами у медицині», – каже він та додає, що у шпиталі планують відкрити оновлене відділення хірургії, що з 2013 року закрите, а також відділення фізіо- та ерготерапії. Окрім цього, розширять те, що стосуються відновлення психічного здоров’я.

Андрій Логін каже, що поки шпиталь не має проєкту, за яким будуть проводити реконструкцію, також шукають донорів для фінансування робіт.

Нагадаємо, у 2014 році частину однієї з будівель лічниці на вул. Озаркевича, 4зруйнував недобросовісний забудовник, він зніс третину будівлі. Це викликало обурення львів'ян, і вони зупинили ці роботи. Згодом будівлю прийняли у комунальну власність. До того будівля, яка вже тоді мала пам’яткоохоронний статус, була у власності компанії-забудовника. Компанія ТОВ «Розвиток нерухомості» придбала в УГКЦ на вул. Озаркевича, 4 кілька приміщень – котельню, стерилізаційну та будівлю старої лічниці – і отримала землю від ЛМР. На місці цих будівель планували збудувати житлово-офісний комплекс.

Додамо, що одним з перших заходів Митрополита на престолі була допомога у заснуванні у Львові «Народної лічниці» – української безкоштовної лікарні, яка повинна надавати допомогу всім без різниці у релігії чи національності. Для лікарні Шептицький виділив церковну ділянку на вулиці Петра Скарґи (тепер вулиця Євгена Озаркевича – засновника «Лічниці»), вже згодом допоміг збудувати великий будинок для потреб медичного комплексу, який вважався тоді одним із найсучасніших у Львові.

Вікторія Савіцька



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!