У Львові таки погодили масштабну перебудову історичної вілли на Коновальця

4469 0
Вілла Йоанни Лоренц, яку проєктував архітектор Владислав Рауш, збудована у 1898-1899 роках
Фото: Центр міської історії

Фото: Центр міської історії

Львівська міська рада дозволила масштабну реконструкцію і перебудову вілли на вулиці Коновальця, 21, за яку боролись пам’яткоохоронці.

Читайте також: Біля Парку Франка у Львові збудують 4-поверхівку з мансардою. Візуалізація

Сьогодні, 18 червня, під час засідання виконавчого комітету затвердили видачу містобудівних умов і обмежень для проектування об’єкта будівництва на реконструкцію житлового будинку з прибудовою та надбудовою житлових приміщень, вбудованими приміщеннями громадського призначення, підземним паркінгом, трансформаторною підстанцією та даховою котельнею на вул. Є. Коновальця, 21. Містобудівні умови отримала Олександра Осташевська.

Гранично допустима висотність будівлі становитиме – 22,30 . Загалом ділянку 0,08 га забудують на 72,60%. Ділянка входить до зони малоповерхової забудови, тут не дозволено зводити будівлі вищі, ніж 4 поверхи. 

Нині ділянка і будівля на ній належить Олександрі Осташевській, її вона отримала у власність у 2019 році від ТОВ «Коновальця,21». За даними аналітичної системи УouСontrol директором ТОВ «Коновальця, 21» є львівський бізнесмен Тарас Хмеловський.

У травні питання про реконструкцію вілли на вулиці Коновальця, 21 зняли з розгляду виконкому Львівської міської ради. Як раніше повідомляли у департаменті архітектури та містобудування Львівської ОДА, у Міністерстві культурі від 2020 року перебувають документи про внесення вілли по вулиці Коновальця, 21 у Львові до Державного реєстру пам'яток.

Читайте також: Приміщення в кам’яниці на вулиці Бандери продали з аукціону за 3 млн грн

У 2012 році Львівська міська рада намагалася передати ділянку на вулиці Коновальця, 21 в постійне користування Національному університету «Львівська політехніка» під будівництво багатоквартирного будинку. 2013 року вілла перейшла у власність територіальної громади Львова, а господарські будівлі та споруду молокозаводу, на превеликий жаль, розібрали і у 2010-х роках на ділянці з боку Єфремова, 30 збудували багатоквартирний будинок.

Історико-архітектурним опорним планом, розробленим у 2019 році, віллу на Коновальця, 21 визначили, як об’єкт, пропонований до внесення у список пам’яток культурної спадщини. У березні 2019 року Управління охорони історичного середовища виготовило документацію на щойно виявлену пам'ятку, Але до Державного реєстру пам'яток мінкульт віллу так і не вніс, документи відправив на доопрацювання.

Нагадаємо, раніше на місці вілли Яна на вул. Коновальця, 21 планували збудувати багатоповерхівку.

Вілла Йоанни Лоренц, яку проєктував архітектор Владислав Рауш, збудована у 1898-1899 роках у стилі, характерному для архітектури пізнього історизму, з застосуванням маньєристично-барокових елементів. Владислав Рауш також проєктував необароковий міський палац Дуніковських на вулиці Драгоманова, 42 у Львові, у якому пізніше митрополит Андрей Шептицький організував Національний музей.

Візуалізація із засідання виконкому у ЛМР



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!