Політична реклама

У Львові триває акція «Дні профілактики туберкульозу»

967 1
З метою раннього виявлення ХОЗЛ (коли ще можна вплинути на перебіг захворювання) та покращення інформованості населення про необхідність своєчасного лікування ХОЗЛ п’ятий рік поспіль у м. Львові проводиться акція «Дні профілактики туберкульозу та хронічних захворювань органів дихання. Цього року акція відбудеться з 12 до 30 березня в рамках Всесвітнього дня боротьби із захворюванням на туберкульоз.

Під час такого заходу в 2011 році було обстежено 2985 осіб, з них виявлено 576 хворих на ХОЗЛ (19,3%), з них 209 - на ранніх стадіях, - інформує прес-служба ЛМР.

Захворюваність на туберкульоз у м. Львові  у 2011 році становила 51,9 осіб на 100 тис.населення (у 2007р. - 57,4 осіб на 100 тис.нас.). Посилення профілактичної та роз’яснювальної роботи, яка проводилась медичними працівниками при активній підтримці засобів масової інформації, дало змогу активізувати виявлення туберкульозу і, як наслідок, знизити  кількість деструктивних процесів серед вперше виявлених хворих  (з 39,6% у 2007 році до 35,1% у 2011 році), скоротити терміни лікування, та зменшити смертність від туберкульозу (з 16,7 випадків на 100 тис.нас. у 2007 року до 8,6 – у 2011 році).

«Симптомами туберкульозу є: покашлювання, що продовжується більше 2–3 тижнів, підвищення температури без очевидних причин понад 5–7 днів, погіршення або відсутність апетиту, схуднення, нічна пітливість.

Якщо є подібні симптоми, негайно зверніться до лікаря! Діагностика цього захворювання складається з рентгенографії, аналізу мокротиння та додаткових, призначених лікарем при потребі загальних клінічних аналізів. Обстеження просте, доступне, безпечне та виконується протягом декількох днів.

Туберкульоз – це соціально небезпечна інфекційна хвороба, яка викликається мікобактеріями туберкульозу, може вражати всіх людей, але найчастіше найбідніші, соціально неадаптовані верстви населення, як-от: біженців, мігрантів, осіб, які перебувають в установах кримінально-виконавчої системи, осіб без постійного місця проживання, алкоголіків, наркоманів, ВІЛ-інфікованих, хворих на СНІД. Не слід вважати, що туберкульоз не загрожує тим, хто не належить до вказаних категорій громадян. Ця хвороба також розвивається тоді, коли у людини знижений імунітет внаслідок тривалого стресу, депресії, виразкової хвороби, цукрового діабету, захворювань щитовидної залози, недостатнього харчування, поганих житлових умов, виснажливої праці тощо.

Захворювання на туберкульоз спричиняє високу тимчасову та стійку втрату працездатності, вимагає тривалого (від 6–8 місяців інколи до кінця життя) комплексного лікування та реабілітації хворих», - наголошує головний позаштатний спеціаліст управління охорони здоров’я з фтизіатрії Роман Вереснюк.

«Упродовж останніх років хвороби органів дихання посідають перше місце у структурі загальної захворюваності населення», - наголошують медики.

А серед хронічних захворювань органів дихання основну питому вагу займає хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ). Збільшення захворюваності на цей недуг є світовою тенденцією.

Проблемою хронічного обструктивного захворювання легень є те, що розвивається воно непомітно для хворого і, до моменту появи задишки, призводить до незворотних морфологічних змін у бронхолегеневій тканині.

Основним фактором ризику розвитку ХОЗЛ (90%) є куріння, а оскільки населення  країни в більшості курить, то не можна очікувати зменшення захворюваності на цей недуг. У 2011 році у м. Львові зареєстровано 19 тис 133 хворих з хронічним обструктивним захворюванням легень, тоді як у 2010 році спостерігалося 17 тис 186 таких хворих.

«Для раннього виявлення ХОЗЛ пацієнту необхідно провести спірографічне дослідження - дослідити функцію зовнішнього дихання. Цей метод дозволяє виявити стадію хвороби та диференційовано призначити базисну терапію», - наголошує головний позаштатний спеціаліст управління охорони здоров’я з пульмонології Олена Кулітка.

Якщо: 

- Вам більше 40 років

- Ви курите (працюєте у шкідливих умовах)

- кашляєте зранку

- відкашлюєте харкотиння

- виникає задишка при фізичному навантаженні

і Ви відповідаєте «Так» на три з п’яти запитань – зверніться до лікаря та отримайте скерування на дослідження функції зовнішнього дихання та флюорографічне обстеження! Лише розпочавши лікування на ранніх стадіях у Вас є шанс бути здоровими! 

 

3 Квітня, 2013 15:19
Валентин Халецький Сайт youtube.com/user/detaelislviv Медицина майбутнього - сьогодні! +38 (097) 474 29 80.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!