Умовне фото / Scripps Health

Умовне фото / Scripps Health

Чи варто терпіти біль голови. Розмова з неврологом

6367 0
Хтось прокидається швидко й одразу готовий братися за справи, а комусь, щоби встати з ліжка, треба не лише докласти зусиль, а й подолати поганий настрій чи біль голови. Чому виникає мігрень після сну і що з цим робити, чим небезпечна епілепсія та чи можуть розлади пам’яті, мігрені та епілептичні напади вказувати на хворобу Альцгеймера, Тvoemisto.tv розповів лікар-невролог Центру медичних інновацій NOVO Ростислав Яцинин.

Кажуть, є понад 200 видів болю голови. Розкажіть, який із них найпоширеніший і через що може виникати?

Справді, є близько 200 видів різного болю голови. Найпоширенішими я б назвав три основні варіанти. Перший – це біль голови напруженого типу. Сама назва означає, що він пов’язаний із емоційним, розумовим або фізичним перенапруженням, а також перенапруженням м’язів, які покривають череп.

Другий – це мігрень. Вона має генетичну основу, а сам розвиток нападу болю голови пов’язаний із надмірним розширенням судин головного мозку, що призводить до так званого асептичного запалення і подразнення системи трійчастого нерва.

Третій – міофасціальний біль. Він також пов’язаний із перенапруженням м’язів, зокрема задньої поверхні шиї, з формуванням так званих тригерних точок. За своєю суттю цей вид дуже схожий на біль голови напруженого типу.

На які проблеми чи хвороби в нашому організмі може вказувати біль голови?

Більшість його видів, приблизно 98% випадків, мають первинний характер, тобто під таким болем не ховається ніяке захворювання. Проте існує вторинний біль голови, який може вказувати на доброякісні, злоякісні утворення або інші небезпечні недуги.

Лікар мусить визначити, чи є ознаки вторинного болю голови, і скерувати пацієнта на обстеження, щоб виявити точну причину болю.

Які ще симптоми в поєднанні з головним болем мають стати приводом для звернення до невролога?

При частому болю голови виникають «червоні прапорці», які мають насторожити. Мовиться про різні неврологічні симптоми, як-от парез (слабкість у кінцівках), некоректна чутливість до подразників. Із сильним болем голови до лікаря мають обов’язково звертатися: вагітні, люди після 55 років, ті, в кого біль пов’язаний із високою і тривалою температурою, якщо є нестримне блювання, була травма, вплив токсичних речовин, онкологічний анамнез, наявність інфекції, СНІД, вживання наркотиків, нічні чи вранішні болі голови, а також ті, в яких найсильніший біль голови виник уперше.

Розкажіть, як відрізнити мігрень від болю голови?

Для класичної мігрені характерні певні особливості. Це, як правило, однобічний біль голови, який поширюється на ліву або праву її частину. Переважно це ділянка ока, скроні, тімені, в яких відчувається пульсування.

Для оцінки інтенсивності болю лікарі використовують так звану візуальну аналогову шкалу від нуля до 10, де нуль – це відсутність болю, а 10 – максимальний біль. Наприклад, умовно звичний біль голови – це біль середньої інтенсивності, а для мігрені характерні типові напади сильного болю, які оцінюють у 8–9 балів за цією шкалою.

Також для мігрені характерні такі супутні симптоми: нудота, блювання, боязнь звуків і світла. У деяких пацієнтів перед нападом мігрені виникає зображення так званої аури, коли перед очима можуть утворюватися спалахи, кольорові лінії або зиґзаґи. Це все передвісники того, що невдовзі почне боліти голова. Мігрень у жінок може бути пов’язана і з менструальним циклом. Це так звана катаменіальна мігрень.

Часто буває, що тільки прокинувся, а вже болить голова і все навколо дратує. Назвіть причини мігрені після сну?

Біль голови вранці може виникати через скреготіння зубами, хропіння, синдром обструктивного апное, коли є звуження дихальних шляхів, що призводить до нічного хропіння, а також дисфункція скронево-нижньощелепний суглоб та інші захворювання. Та якими б не були причини, біль голови, який викликає пробудження, має насторожити і потребує обстеження.

Що стосується саме мігрені після пробудження, то спусковим механізмом тут може стати порушення режиму сну, недосипання або ж, навпаки, пересипання.

Чи може зміна погоди провокувати біль голови?

Це питання дуже спекулятивне, бо трактується по-різному. Погода змінюється постійно, тому це ненадійний фактор, з яким можна пов’язувати будь-які зміни. Проте все ж таки є світові дані, які доводять, що напади мігрені можуть бути асоційовані зі зміною погоди. Мовиться про сухий клімат, надмірну вологість, зміну висотності, коли, наприклад, людина перебувала у високогірному районі та переїздить у низинний.

Біль голови, пов’язаний зі зміною атмосферного тиску, часто може бути зумовлений різницею між атмосферним тиском і тиском у порожнинах черепа, так званих пазухах. Це типово припустимо в літаках. Тобто в людей, які здійснюють переліт, може розвиватися біль голови.

У які ще міфи про виникнення болю голови вірять люди?

Найчастіше вважають, що він пов’язаний зі спазмом судин головного мозку. Але це не так, бо є вкрай мало хвороб, причому рідкісних, при яких біль голови пов’язаний зі спазмом судин. Біль голови не так часто пов'язаний з проблемами шийного відділа хребта, як вважає більшість людей. І рідко він пов'язаний саме з перетисканням артерій у шийному відділі хребта. У людському організмі є чотири основні артерії, які ведуть до головного мозку, і коли бодай одна з них перетиснута, кровотік цілком нормально може проходити по трьох інших артеріях.

У більшості випадків біль голови, зокрема при мігрені, зумовлений не спазмуванням та звуженням судин, а якраз їх розширенням. І лікування тут націлене, щоби відновити звичайний стан судин.

Щодо магнітних збурень, які начебто провокують біль голови, то це також можна розцінювати двояко. Завдяки присутності заліза в складі гемоглобіну магнітні збурення справді інколи можуть спричиняти скарги на самопочуття, але тут мовиться не так про біль голови, як про загальну слабкість, запаморочення, інші неспецифічні стани.

Скільки часу можна вживати знеболювальні препарати і коли варто негайно звернутися до лікаря?

Більшість знеболювальних працюють на каскад і приглушення запального процесу, але часте або постійне їх уживання здатне не допомогти, а нашкодити. Зокрема, є такий тип хронічного болю голови, який виникає внаслідок тривалого і неконтрольованого вживання протибольових засобів, нестероїдних протизапальних препаратів та засобів для подолання мігрені, який називають абузусним головним болем.

Отже, якщо людина вживає знеболювальне більш ніж 15 днів на місяць і понад три місяці в такому режимі, раджу звернутися до лікаря. Річ у тім, що більшість анальгетиків можуть негативно впливати на роботу шлунка, підвищувати ризик утворення ерозій та виразки. Також ліки можуть шкодити серцю, ниркам, впливати на артеріальний тиск.

Що тоді радите робити при дуже сильному болю голови?

При дуже сильному болю, але з поставленим діагнозом (мігрень, кластерний біль голови) дозволено вживати рекомендовані лікарем медикаменти. Але якщо сильний біль почався уперше, все ж таки варто звернутися до лікаря.

Які наслідки самовільного вживання пацієнтом знеболювальних препаратів, яких зараз чимало на фармацевтичному ринку?

Некоректний вибір медикаментів не допоможе усунути біль, у гіршому випадку зашкодить і призведе до згаданих проблем.

Раджу звернути увагу на спазмолітики. Препарати не розраховані на лікування болю голови, а працюють на гладку мускулатуру. Тому коли пацієнти кажуть, що їм допоміг спазмолітик, це не так: біль припинився радше сам собою, а не через дію препарату.

Які обстеження для встановлення причини болю голови здійснює медичний центр NOVO?

Завжди починаємо з розпитування пацієнта про скарги і ретельного огляду. В більшості випадків саме визначення скарг, характер і тип болю голови є достатнім підґрунтям для того, щоби поставити діагноз. Але якщо є сумніви, проводимо в нашому ж Центрі КТ головного мозку і шиї, МРТ головного мозку і шиї, ангіографію. У деяких випадках вистачить рентгена.

Чому біль голови не варто терпіти і як це може вплинути на якість життя?

Звісно, терпіти біль не варто. Частий або постійний біль голови може порушити працездатність, якість виконання роботи, відпочинок. Буває так, що хронічний біль провокує тривогу: людина думає над причинами, переживає. Тривожність провокує напруження м’язів, зокрема шиї та плечей, а це, натомість, спричиняє біль голови. Все, коло замкнулося або ж рух відбувається в тому самому напрямку: біль голови провокує тривогу, тривога провокує напруження м’язів, а напруження м’язів провокує біль голови.

Поговорімо про епілепсію. Розлад мозкової діяльності може розвинутися в будь-якому віці, але частіше зустрічається в маленьких дітей і людей старшого віку. Чи справді це так? Коли взагалі може початися епілепсія?

Це справді так. У молодших пацієнтів епілепсія має генетичну природу, а в старших виникає здебільшого через структурні ураження головного мозку: інсульти, пухлини, токсичні впливи.

Що тоді провокує напад епілепсії?

Напади епілепсії можуть провокувати будь-які негативні дії й стимулювальні фактори на головний мозок: спиртне, наркотичні речовини, куріння, вживання кави, порушення режиму сну, фотостимуляція (яскраве миготливе світло).

Назвіть характерні ознаки нападу епілепсії?

Епілепсія може розвиватись і проявлятись по-різному. В класичному розумінні настає знепритомнення і дві фази судом – тонічні (спазмування м’язів), клонічні – посмикування м’язів (закочування очей, випускання піни, мимовільне сечовипускання, посиніння губ, збліднення обличчя). Такий напад зазвичай триває до трьох хвилин. Якщо тривалість нападу довша, це підвищує ризик переростання звичайного нападу епілепсії в так званий епілептичний статус. А це вже потенційно загрозлива для життя ситуація.

А як визначити, що це справді епілептичний напад?

Для того є спеціалісти. При будь-яких вказаних мною ознаках варто звернутися до лікаря.

Скажіть, що заборонене при нападі епілепсії?

Є чимало рекомендацій, як саме діяти в цьому випадку, але не всі вони правильні. Наприклад, не варто хворому відкривати рот, витягати язик, фіксувати його чи вставляти у рот ложку. Це не діє. Краще зробити так: покласти голову набік (так людина ніколи не захлинеться і не вдавиться язиком), за можливості зняти напад на відео (така інформація може стати корисною для лікаря, який потенційно з’ясовуватиме причину нападу) і викликати карету «швидкої».

Чи можуть розлади пам’яті, мігрені та напади епілепсії вказувати на хворобу Альцгеймера?

Питання складне. Епілепсія та хвороба Альцгеймера справді мають спільні генетичні корені, адже мутація спеціального гена (АРОЕ), який кодує формування ліпідів (аполіпопротеїн), часто асоційована з потенційним розвитком хвороби Альцгеймера та певними видами епілепсії.

Щодо мігрені, то, беручи до уваги японські та китайські дослідження, можу сказати, що в пацієнтів, які мають хронічну мігрень, виникають часті й тривалі напади, у них стрімкіший розвиток деменції. Але тут не мовиться про конкретно хворобу Альцгеймера.

Що ж тоді може провокувати її?

Вивчення хвороби Альцгеймера триває, тому чіткої відповіді нема. Найімовірніше, це сукупність багатьох факторів. Патогенез хвороби Альцгеймера пов’язаний із відкладенням патологічної форми білка на клітинах мозку. Можливий вплив певних генетичних факторів (мутація гена АРОЕ) та вірусу герпесу.

А в якому віці може розвинутися хвороба Альцгеймера?

Рання форма – до 65 років. Пізньою вважається та, що виникає після 65-річного віку.

Якщо не лікуватися, наскільки нетривалим може бути життя з хворобою Альцгеймера?

Хвороба Альцгеймера не лікується, бо немає препаратів, які можуть зупинити її розвиток. Проте є три групи медикаментів, які здатні сповільнити розвиток цієї хвороби.

Водночас нелікування означає швидке прогресування. Люди з хворобою Альцгеймера часто вмирають через те, що в них знижується здатність до самообслуговування. Травми, інфекції також дуже швидко погіршують якість життя, відтак розвивається апатія, малорухливість тощо. А якщо в процесі виникають застійні пневмонії, виразки, то й поготів.

Ольга Шведа

Фото і відео: Твоє місто

Повна републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав. 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!