У Львові тривають «Єврейські дні у Ратуші». Програма другого тижня

2637 0
Із 12 липня до 5 серпня у Львові вже вдруге відбувається просвітницький проект «Єврейські дні у Ратуші». Цього року серію лекцій та дискусій об’єднали спільною темою «Спільноти, середовища та держави у спірних містах ХХ століття». Участь в проекті візьмуть науковці з Польщі, Великобританії, Німеччини, Сполучених Штатів Америки та України. Усі події, окрім «міських прогулянок», уже традиційно відбуватимуться у ресторані «Ратуша» (пл. Ринок, 1). Вхід – вільний. Пропонуємо програму другого тижня проекту

Серію лекцій та дискусій «Єврейські дні у Ратуші» цього тижня продовжать професор Ян Томаш Ґросс зі США, німецький історик Кай Струве та професор Міського університету Нью-Джерсі Тімоті Вайт. Нагадаємо, цього року події у межах «Єврейських днів у Ратуші» об’єднано темою спільнот, середовищ та держав у спірних містах ХХ століття. Усі лекції розпочинаються о 19:00. абезпечено синхронний переклад на українську мову.

Вівторок, 19 липня

Професор Прінстонського університету Ян Томаш Ґросс прочитає лекцію «Революція зовні, окупація зсередини?», під час якої проаналізує свідчення, архіви та дискусії про радянізацію 1939-1941 років. Під час лекції дослідник розкриє окремі аспекти радянізації Західної України та Західної Білорусі. Окрема увага буде приділена радянській політиці щодо національних груп і різним формам репресій щодо місцевого населення. Після лекції відбудеться розмова з проф. Ґроссом про те, яким чином нові дослідження та архівні документи доповнюють, а може й змінюють те, що було написано на основі тисяч свідчень людей? Розмову вестимуть історики др. Софія Дяк (Центр міської історії) та др. Мейгілл Фаулер (Стетсонський університет, США).

Середа, 20 липня

Львів’ян запрошують на лекцію професора Кая Струве з Галле-Віттенберзького університету імені Мартіна Лютера (Німеччина). Дослідник запропонує усім охочим проаналізувати доволі вузький проміжок в історії Львова – літо 1941 року.

У своїй лекції «Літо 1941: війна, окупація та насилля у Львові» професор Струве розповідатиме про погром 1 липня 1941 року, який і досі є одним з найбільш складних серед спірних питань українсько-єврейських стосунків часів Другої світової війни. Науковець представить результати вивчення джерел про насилля проти євреїв у Львові 1 липня і впродовж наступних днів і тижнів, а також проаналізує роль і мотиви різних груп, які брали участь у ньому, зокрема, німецької поліції й війська, української міліції та цивільних осіб.

Четвер, 21 липня

Перед львів’янами та гостями міста виступить професор Тімоті Вайт з Міського Університету Нью-Джерсі. Цей дослідник провів чимало міських прогулянок (walking tours) для студентів і туристичних груп у Нью-Йорку і Джерсі-Сіті, а нещодавно також у Куско, Мадриді, Барселоні, Афінах і Шанхаї, навчаючи відповідних курсів закордоном. У своїй лекції «Прогулянки містом і складні теми минулого» др. Вайт покликатиметься на свій досвід екскурсовода й фахівця з публічної історії від 2000 року. Саме через це зацікавлення йому часто доводилося говорити на складні теми, як то расова ворожнеча, витіснення сусідства (neighborhood displacement), джентрифікація та пам'ятники, а також про теми, пов’язані із Голокостом і Катинню. Кожен раз, коли така тема виринає під час екскурсії чи лекції, це викликає абсолютно різні реакції й почуття у студентів і туристів. Науковець розгляне джерела такого напруження і представить стратегії, як поводитися з ними з погляду фахівця публічної історії. Він також прокоментує деякі приклади складної публічної історії у Львові, проводячи паралелі між українською і американською публічною історією.

Ознайомитися з повною програмою можна за посиланням


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!