Як і за скільки у Львові посадити іменне дерево. В місті триває акція

1091 0
У перші дні акції вже зареєстрували 23 заявки.
Фото: Олександра Бодняк/Твоє місто

Фото: Олександра Бодняк/Твоє місто

У Львові 26 вересня розпочалась акція «Хочу посадити дерево». В її рамках учасники можуть купити дерево самостійно або з запропонованих розсадників та посадити у попередньо визначених лунках. Детальніше про ініціативу Tvoemisto.tv розпитало у заступниці керівниці управління екології Оксани Луцко. 

Як приєднатися до акції

До акції можуть приєднатися усі бажаючі, зареєструвавшись за посиланням до 12 жовтня. Посадовиця зазначила, що частіше до ініціативи долучаються звичайні сім'ї, а не приватні організації чи держустанови. 

Обрати ж дерево та лунку, в яку ви його посадите, можна у таблиці за посиланням

Як обирають локації для висадки дерев 

Локації для посадки дерев обирають завчасно.

«Вони обираються так, що там, де на вулицях немає дерев та є вільні лунки – десь після реконструкції, чи після вирубки аварійних дерев, наші працівники з управління екології, які промоніторили це за останні більш як пів року, складають таку таблицю, де справді є потреба і вільні лунки для посадки», – каже чиновниця. 

Серед вільних лунок, які можна обрати для висадки дерева, наприклад:

  • Франківський район: вул. Антоновича, вул. Кокорудзи, вул. Сахарова, 12-14, вул. Княгині Ольги 34 б,а (дит. майданчик), вул. Стрийська, 148 (вул. Наукова), вул. Княгині Ольги, 65; 
  • Залізничний район: вул. Виговського, 19, вул. Шевченка квазі кільце, пл. Двірцева, вул. Городоцька 321;
  • Шевченківський район: Шевченка (Рясне 1, автбусна зупика Електрон), Сквер, обмежений вул. О. Лушпинського та вул. Калиновою, вул. Величковського, 1б, вул. Інструментальна, 45, Тичини, 12;
  • Сихівський район: вул. Стрийська, 59-Стрийський автовокзал, вул. Литвиненка, 17 (прибудинкова територія), вул. Білоцерківська-Дністерська, вул. Зелена, 130;
  • Галицький район: вул.Лесі Українки,1.
  • В Личаківському районі наразі всі лунки зайняті.  

 

Перелік усіх лунок тут

Як доглядають за деревами після висадки

Після висадження дерев міські комунальні служби беруть на себе догляд за ними. 

«При висадці дерева встановлюються опори, воно підв'язується і замольчовується та укладається угода на догляд. Через рік-два робиться санітарна обрізка молодим деревам – обрізають сухі та перехресні гілки та, при потребі, обробляються фунгіцидами та інсектицидами. Тобто буває, що дерево десь хворіє грибковими інфекціями. Також якщо це дерева, які на вулицях, то райадміністрація замовляє в підрядників такі послуги на догляд за зеленими насадженнями окремим тендером», – пояснює Оксана Луцко. 

За її словами, після такого ж конкурсу, який проходив весною цьогоріч, висадили близько 206 дерев. 

«Наразі ми бачимо, що кілька сакур у нас не прийнялись і будемо з'ясовувати за це. Можливо, це проблема з посадкою, бо це один і той самий сорт з однієї і тієї ж партії не прийнявся – це 2 на Сихові, 1 на Липинського і 2 не спонсорські, але теж сакури, на Симоненка. Тобто десь 1.5% не прийнялись», – додає посадовиця управління екології. 

Яка вартість

Вартість саджанців, які пропонують організатори акції варіюється від 3,5 до 7 тисяч гривень. Проте зазначають, що учасники можуть обирати і свої варіанти. 

«Вибір розсадника є абсолютно вільний і добровільний, просто ми пропонуємо кілька варіантів вже при розмові. Тобто можемо з'ясувати, аби людина сама не сиділа і не телефонувала, але вона може це робити і сама без проблем. Ми дізнаємось вартість в різних розсадниках і людина обирає той, що їй підходить. Тобто людина обирає, не ми. Ми пропонуємо варіанти. Звісно, що ми не пропонуємо десь з Києва замовити, бо доставка вартуватиме дорого. А так, пропонуємо з місцевих, які тут є на ринку. Проте учасник може привезти дерево звідки завгодно, а ми тут його висадимо, якщо воно відповідатиме параметрам – з відповідною кроною та сформованим коренем»

Серед розсадників, які пропонує міська рада:

  • «Еліт флора», Городок 

  • «Галсад», Львів

  • «Клуб рослин», Львів-Підбірці

Також зазначимо, що ринкові ціни на деякі саджанці дерев дещо вищі від запропониваних організаторами «Хочу посадити дерево». До прикладу, у «Галсаді» каштан Бріотті вартує 4000 грн, а у садовому центрі «ДаЛас» – 4152 грн. Така ж ситуація і з кленом Глобозумом, який у «Клубі рослин» коштує 5040 грн, а у інтернет-магазині рослин «Гарді» – 5940 грн, у садовому ж центрі «Greensad» – 6930 грн. Також вартість сакури Канзан нижча ринкової: «Клуб рослин» – 4200 грн, «Greensad» – 5775 грн, приватний підприємець на платформі «Розетка» – 4600.

Ціни на розсадники з акції можна також переглянути тут.

Читайте також: Рекордна кількість мешканців зголосилась посадити дерево у Львові

Нагадаємо, що у Львові розпочалась ресєтрація на традиційну акцію «Хочу посадити дерево», в рамках якої усі охочі можуть посадити дерево у попередньо визначених лунках. Про те, як можна приєднатися до акції та які її умови ви можете дізнатися за посиланням

Володимир Федорович
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!