У Львові від ймовірного нападу захистили скульптуру Діви Марії. Наступний – Адам Міцкевич

9921 0
У місті вже закрили і захистили вікна у храмах і житлових будинках, деякі вітражі та скульптури демонтували і перенесли у сховища.
Фото: Іван Станіславський

Фото: Іван Станіславський

У Львові сьогодні, 13 квітня, від ймовірних ворожих снарядів, почали убезпечувати скульптуру Діви Марії. Її обгортають спеціальним захисним матеріалом, які Львову надали польські партнери – Інститут «Полоніка» і Фонд збереження культурної спадщини Польщі. Про це під час сьогоднішнього брифінгу повідомила керівниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

Читайте також: Леви охороняють Львів, або Як місто рятує свої пам’ятки

Роботи із забезпечення пам’яток на випадок можливого удару на Львів у місті почали виконувати із початку повномасштабних воєнних дії в Україні. Загалом уже захистили близько десятка пам’яток. Почали із найуразливіших елементів – вітражів.

«У Львові вже багато закритих і захищених вікон у храмах і житлових будинках, деякі вітражі, а також кілька скульптур довелося демонтувати і перенести у сховища», – каже Лілія Онищенко.

Усі роботи проводять двома-трьома групами під наглядом досвідчених реставраторів. Також консультуються із фахівцями, які допомагали проводити такі роботи у регіонах, де вже відбувалися бойові дії та де були пошкоджені цінні історичні пам'ятки.

За словами Лілії Онищенко, на охорону історичних пам'яток не було виділено коштів з міського чи державного бюджетів. Усю допомогу надали західні європейські партнери.

Читайте також: У Львові на пам'ятках монтують захисти проти обстрілів, деякі забирають до сховищ

«Ми отримали два вагони матеріалів, якими зараз огортаємо наші пам'ятки, а також багато вогнегасників, якими забезпечили музеї, бібліотеки, храми і пам’ятки. Усім ділимося з іншими містами, які звернулися – Чернівці, Луцьк, Івано-Франківськ, містечка довкола Львова», – каже Лілія Онищенко.

Як зазначила керівниця управління охорони історичного середовища Львова, якщо б інші міста вчасно захистили свої пам’ятки, то, можливо, не мали б таких збитків. Тож у місті надалі захищатимуть та укріплюватимуть пам’ятки.

Читайте також: У Львові розроблять план евакуації культурних цінностей з музеїв та галерей

«Усім здається, що у Львові спокійно і не потрібно нічого робити. Хотіла б також так думати, але дивлячись на те, які руйнування є в містах на сході та центрі, ми не можемо сидіти і нічого не робити. Тож, наступним після Діви Марії будемо захищати пам’ятник Міцкевичу, надалі – можливо колону біля церкви Андрія Первозванного, Бернардинського монастиря. Вони також мають велику історичну і мистецьку цінність, але ці роботи вже будуть дуже громіздкі», – додала Лілія Онищенко.

Нагадаємо, що про те, як львів'яни бережуть свої артефакти, чому історики вважають, що саме вони під прицілом та навіщо ворогу наша пам'ять, можна прочитати у матеріалі.

Ольга Шведа

Фото Івана Станіславського


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!