Львів'ян запрошують на фестиваль музичного мистецтва «Віртуози». Програма

2963 0
З 18 травня до 11 червня – майже на увесь місяць Львів зануриться у музичну атмосферу, яку принесе XXXVI Міжнародний фестиваль музичного мистецтва «Віртуози». Довга історія, зіркові гості фестивалю та атмосфера старовинного Львова вже 36 років приваблюють поціновувачів музичного мистецтва.
Фото: Харьковская филармония

Фото: Харьковская филармония

 Цього року в рамках концертної програми «Віртуозів» у Львові виступлять Олег Криса, Софія Соловій, Жанна Микитка, Сюзанна Мате, Павел Верніков, Вадим Неселовський, Фархад Бадалбейлі, Андрій Війтович, Дмитро Онищенко, Дженіфер Грім та багато інших відомих музикантів. Насичена тритижнева програма фестивалю наповнена музикою виконавців не лише з України, а й з Італії, Іспанії, Польщі, США, Німеччини, Естонії, Азербайджану.

Заходи фестивалю прийматиме Львівська обласна філармонія та Львівський будинок органної та камерної музики. Перший концерт фестивалю, «Передвікриття» відбудеться 18 травня у Підгорецькому замку. Музичну драму «Ігоря Стравінського «Історія солдата» в перекладі на українську диригуватиме Сергій Хоровець.

Концерт-відкриття 36 міжнародного фестивалю «Віртуози» відбудеться 19 травня у Концертному залі імені С. Людкевича. Тема відкриття – етнічна музика, яка завжди надихає композиторів. Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії виступить під диригуванням Тараса Криси та Ялчіна Адигьозалова (Азербайджан). У програмі – Скорик, Гершвін Аміров. Солюватиме гість з Азербайджану Фархад Бадалбейлі (фортепіано).

У тритижневій програмі фестивалю – багато тематичних вечорів. Серед яких, зокрема, концерт Італійської камерної вокальної музики 21 травня. Жанна Микитка (фортепіано) та солістка Римської та Мадридської опери Софія Соловій (сопрано) презентують шедеври В. Белліні, Ґ. Доніцетті, Дж. Россіні, Дж. Верді, П. Масканьї, Дж. Пуччіні.

24 травня Софія Соловій та артист Королівського театру Ковент-Ґарден Андрій Війтович виступлять у концерті «Брамс, і не тільки…», присвяченому творчості Брамса та Шумана.

31 травня музика Вівальді зазвучить на концерті «VIVA VIVALDI» у виконанні Оркестру барокової капели ЛНМА ім. М. Лисенка та львівських солістів.

1 червня Іспанський скрипаль та диригент Іґнасіо Абалос Руїс з камерним оркестром Collegium Musicum представляє програму від італійського бароко до сучасної іспанської музики, а 9 червня у філармонії – Вечір Бетховенських сонат від Олега Криси (скрипка) та Миколи Сука (фортепіано).

25 травня львівські музиканти під керівництвом диригента Мирона Юсиповича презентують гала-концерт «У звуках про любов», створений з найкращих фрагментів оперної класики.

26 травня гостей фестивалю запрошують дізнатися, як звучала скрипка два століття тому – солісти Іван Духнич (скрипка) та Сюзанна Мате (барокова скрипка) виконуватимуть твори Баха у супроводі Академічного камерного оркестру «Віртуози Львова».

27 травня – вечір диригента Олександр Земцова та віолончеліста Александр Гюльсгоффа (Німеччина), які подарують слухачам музику класика чеської романтики Антоніна Дворжака.

30 травня в рамках гастрольного туру Україною відбудеться концерт відомого піаніста Дмитра Онищенка. У програмі фортепіанна класика – Бах, Шопен, Бетховен та Шуберт.

2 червня концерт «Симфонії крізь століття» об’єднає твори романтизму, класицизму та сучасності. Програму виконуватимуть зіркові гості – Дженіфер Грім – флейта (США) та диригент Міхаїл Аґрест (США).

Симфонічну тематику продовжать Академічний молодіжний симфонічний оркестр «INSO-Lviv» та швейцарський диригент Сімон Камартін 3 червня.

Академічний камерний оркестр «Віртуози Львова» у співпраці з диригентом Дмитром Логвіном запрошують зануритися у романтичну та меланхолійну програму «Квітучий жасмин». Відомі львів’яни Лідія Шутко (скрипка) та Олександр Козаренко (фортепіано) проведуть разом ювілейний речиталь. Камерний оркестр «Академія» спільно з диригенткою Анною Бінневеґ (США) та солістом Ігорем Лещишиним (гобой) вперше у світі виконають Концерт для гобоя з оркестром Мирослава Скорика. До скрипаля Павла Вернікова приєднаються визначні музиканти: Роман Юсипей (кнопковий акордеон), Марія Ткачик й Світлана Макарова (скрипка), щоб виступити у супроводі оркестру INSO-Львів під батутою Олександра Земцова.

У рамках фестивалю відзначать 75-річний ювілей відомого скрипаля та педагога Олега Криси (Україна-США). 10 червня ювіляр виступить з Академічним симфонічним оркестром львівської філармонії під диригуванням Тараса Криси, його сина. У програмі концерту поруч з симфонічною класикою – прем’єра «Питання без відповіді...», Концерту № 5 для скрипки з оркестром Євгена Станковича, написаного до ювілею Олега Криси.

Закриватиме фестиваль 11 червня концерт «МУЗИКА СВОБОДИ» – джаз-імпровізація Вадима Неселовського. Торік цей проект відкривав Alfa Jazz Fest у Львові, а цього року музикант виступить з Лаурою Марті та Академічним молодіжним симфонічним оркестром «INSO-Львів».

Впродовж усього фестивалю у фойє філармонії діятиме виставка-інфографіка, присвячена 11-тьом композиторам XX століття, пов’язаним зі Львовом. Вона дасть можливість побачити візуально хронологію їхнього життєвого і творчого шляху, лінії перетину цих шляхів, дізнатися цікаві факти з їхнього життя та прослухати їхні твори з допомогою смартфона. Діятиме також онлайн-версія виставки.


Програма

18.05.ЧЕТВЕР, 21:00.

Підгорецький замок

«Передвідкриття»

До Міжнародного дня музеїв

 

І. Стравінський – Історія Солдата

Музична драма для читця, трьох танцівників та

інструментального септету

 

Лідія Футорська – скрипка

Тарас Гамар – кларнет

Андрій Ткачук – фагот

Олег Петришин – труба

Олександр Мартинов – тромбон

Адріан Фединський – контрабас

Володимир Веретельник – ударні

 

Олена Мицко – принцеса

Олег Ласка – солдат

Юрій Мартин – чорт

Читає Юрій Глущук

 

Сергій Хоровець – дириґент

Постановка Сергія Наєнка

Переклад українською Ганна та Михайло Янісів

Тема боротьби добра і зла отримує у творі Ігоря Стравінського особливе трактування. «Історія солдата» написана наприкінці Першої світової війни, апелює до фавстівської теми та наповнена яскраво антимілітарним сенсом. Лаконічний, повний гумору, іронії, сарказму та меланхолії, цей твір у формі казки розповідає нам про вічне. Балетна постановка у супроводі інструментального ансамблю змушує співпереживати цю «маленьку» історію про те, як головний герой продає душу дияволу, закохується та, намагаючись перехитрити чорта, програє йому. Повчальна історія про вічне коло людських бажань та пристрастей.

19.05. П’ЯТНИЦЯ, 19:00.

Концертний зал імені С. Людкевича

Концерт-відкриття 36 міжнародного фестивалю «Віртуози»

Фархад Бадалбейлі – фортепіано (AZ)

Академічний симфонічний оркестр львівської філармонії

Ялчін Адигьозалов – дириґент (AZ)

Тарас Криса – дириґент


Ф. Аміров – Азербайджанське капріччіо

Дж. Гершвін – Концерт in F для фортепіано з оркестром
М. Скорик – Гуцульський триптих
Кара Караєв – Друга Сюїта з балету «Стежкою грому»

У всі часи композитори черпають натхнення в етнічній музиці. Вона вміщує безмежні світи та можливості. Дозволяє розкрити особливі світоглядні коди, які не передасть жодне інше мистецтво. Програма відкриття цьогорічного фестивалю є ретроспективою різних національних шкіл. Від неґритянських мотивів американської джазової музики, через особливі лади та контрастні зміни настроїв Гуцульщини аж до східних мотивів Азербайджану. Всі вони різні й усі надзвичайно близькі в своїй безпомилковій простоті та щирості. Так музика долає кордони та об’єднує нації.

20.05. СУБОТА, 18:00.

Концертний зал імені С. Людкевича

Вєрніков і друзі

Світлана Макарова – скрипка (CH-IT)

Павєл Вєрніков – скрипка (CH-IT)

Марія Ткачик – скрипка

Роман Юсипей – баян (DE-UA)
Академічний молодіжний симфонічний оркестр «INSO-Львів»
(Художній керівник – М. Скорик)

Олександр Земцов – дириґент

 

А. Вівальді – Концерт для трьох скрипок Фа мажор, RV 551

Ґ. Канчелі – «Kapote» (Одного разу) для баяна, ударних, бас-гітари і струнних

Ґ. Канчелі – Данеліада (фантазія на теми музики з фільму Кін-Дза-Дза)
Ґ. Канчелі –  EX CONTRARIO для 2 скрипок з
оркестром

А. Пушкарьов – Фантазія на тему пісень Л. Утьосова для 2 скрипок з
оркестром

Найталановитіші музиканти зберуться разом у філармонії, щоб подарувати вам незабутній вечір, де класична музика (Вівальді) поєднається з кіномузикою (Канчелі) й естрадою (композиція на теми пісень Леоніда Утьосова). Уродженець Одеси, скрипаль Павєл Вєрніков концертує по всьому світу, і виступав у таких залах, як Карнегі-гол у Нью-Йорку, Ла Скала в Мілані й Концертґебау в Амстердамі, а також музикував разом зі Святославом Ріхтером, Джеймсом Ґалвейом, Патріком Ґалоа. До Павла Вєрнікова приєднаються визначні музиканти: Роман Юсипей (кнопковий акордеон), Марія Ткачик й Світлана Макарова (скрипка), і всі вони виступатимуть у супроводі оркестру INSO-Львів під батутою Олександра Земцова.

21.05. НЕДІЛЯ, 18:00.

Концертний зал імені С. Людкевича

Італійська камерна вокальна музика

Софія Соловій – сопрано

Жанна Микитка – фортепіано

В програмі музика В. Белліні, Ґ. Доніцетті, Дж. Россіні, Дж. Верді, П. Масканьї, Дж. Пуччіні, О. Респіґі.

Камерний вокальний жанр дозволяє композиторам передати особливі, інтимні та тонкі настрої. Йому довіряли і довіряють найсокровенніше.

Як відомо, Італія – батьківщина опери. Саме там видатні композитори творили складні картини людський доль на великих сценах. Але більшість із цим митців писали також і в камерному жанрі, адже тонкі інтимні почуття довіряти краще йому.

Зірковий дует у складі солістки Римської та Мадридської опери, Софії Соловій та відомої піаністки Жанни Микитки перенесе у світ тонкої лірики та душевності, що ними багата італійська музика.

24.05. СЕРЕДА, 19:00.

Концертний зал імені С. Людкевича

«Брамс, і не тільки...»

Софія Соловій – сопрано
Андрій Війтович – альт
Мирослав Драган – фортепіано

Р. Шуман – 4 Фантастичні п’єси op.113

Й. Брамс – Соната для альта і фортепіано op.120 №2, Мі бемоль мажор
Й. Брамс – Дві пісні для голосу, альта і фортепіано op.91
Й. Брамс – Соната op.120 №1, фа мінор

Артист Королівського театру Ковент-Ґарден Андрій Війтович та солістка провідних європейських театрів Софія Соловій разом із відомим львівським піаністом Мирославом Драганом презентують програму із творів двох великих романтиків – Роберта Шумана та Йоганеса Брамса.

Шуман і Брамс – композитори особливого тонкого розуміння внутрішнього світу людини у всіх його проявах. Глибокі переживання та тонкі відтінки емоцій є основними світоглядним віхами їхньої музичної естетики. "Оголений нерв, що промовляє для того, щоб поділитись найціннішим" – ось як коротко описують їхню творчість музичні критики.

25.05. ЧЕТВЕР, 19:00.

Концертний зал імені С. Людкевича

«У звуках про любов»

Гала Концерт

Олеся Бубела – сопрано
Людмила Осташ – сопрано
Василь Садовський – тенор
Петро Радейко – баритон
Ігор Мацелюх – флейта Пана
Артисти балету – Сергій Качура, Вікторія Ткач
Хореографія – Сергій Качура
Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії
Мирон Юсипович – дириґент

У програмі арії, дуети, ансамблі, хореографічні сцени з опер П. Масканьї, Д. Пуччіні, Ж. Бізе, А. Дворжака, Д. Верді, С. Монюшка, Ж. Оффенбаха та хореографічні мініатюри на музику Ж. Массне, А. П’яццолли, К. Сен-Санса

У всі часи музика не оминає теми «кохання та любові». Краса, пристрасть, зрада та вірне кохання – все це в найкращих фраґментах світової оперної класики. Розважить, захопить з перших звуків та широко відчинить двері у барвистий світ образів – де знову і знову відбуваються доленосні події – прожиті, перевірені часом на перенесені на велику сцену.

Симбіоз мистецтв у баченні диригента Мирона Юсиповича  створять довершену композицію щирих вражень.

26.05. П’ЯТНИЦЯ, 19:00.

Концертний зал імені С. Людкевича

«Барокова скрипка»

Сюзанна Мате – барокова скрипка (DE-CH)

Іван Духнич – скрипка

Академічний камерний оркестр «Віртуози Львова»

Художній керівник та дириґент – Сергій Бурко

Й.С. Бах – Концерт для скрипки з оркестром Мі мажор BWV 1042

Й.С. БахКонцерт для скрипки з оркестром Мі мажор BWV 1041

Й.С. Бах – Концерт для 2 скрипок з оркестром BWV 1043

Цікаво, що в часи Баха скрипка звучала зовсім по-іншому. Вона мала жильні струни, та на ній грали смичком, що суттєво відрізняється від сучасного. Це надавало звучанню інструмента м’який тембр та та вимагало великої уваги до тонкощів звуковидобування.

Солісти цього вечора – Сюзанна Мате та Іван Духнич у супроводі камерного оркестру "Віртуози Львова" під керуванням Сергія Бурка занурять у світ барокової скрипки через музику Й.С.Баха.


27.05 СУБОТА, 18:00.

Концертний зал імені С. Людкевича

Земцов і Гюльсгофф

Александр Гюльсгофф – віолончель (DE)

Академічний молодіжний симфонічний оркестр «INSO-Львів»

(Художній керівник – М. Скорик)

Олександр Земцов – дириґент

А. Дворжак – Концерт для віолончелі з оркестром

А. Дворжак – Симфонія №9, мі мінор, «З Нового світу»

Антонін Дворжак – класик чеської музики, композитор-романтик, який в свої творчості поєднував яскраві національні мотиви та класичні традиції. Спектр його індивідуальності надзвичайно об’ємний – від самозаглиблення, сповідальності до танцювальних жанрових сцен.

Соліст цього вечора, - Александер Гюльсгофф, виступав із Філармонічним оркестром Німецького радіо, Німецьким державним філармонічним оркестром, Чеським філармонічним оркестром у Брно та іншими. Музикував у таких залах, як Берлінська філармонія, Амстердамський Концертґебау, Віґмор-гол у Лондоні тощо. Є артистичним директором фестивалю камерної музики Kloster Kamp. На компакт-дисках вийшли записи його виконань музики, серед інших, Брамса, Бетховена, Шуберта, Шостаковича. Його записи опублікували музичні лейбли Novalis, Naxos, Musicaphon, Paladino, Brilliant та Hänssler Classic.

30.05. ВІВТОРОК, 19.00.

Концертний зал імені С. Людкевича

Фортепіанний речиталь Дмитра Онищенка

В рамках гастрольного туру Україною

Й.С. Бах – О. Йохелес – Сюїта для лютні до мінор BWV 997

Л. ван Бетовен – Соната №27, мі мінор Ор.90

Ф. Шуберт – Два Експромти (Соль бемоль мажор op. 90 №3, Сі бемоль мажор op. 142 №3)

Ф. Шопен – 24 Етюди, op.10 та op.25

Відомий український піаніст Дмитро Онищенко є лауреатом численних престижних міжнародних конкурсів. Вихованець львівської фортепіанної школи, він ніколи не забуває рідного міста та є частим гостем Фестивалю. Творчому почерку цього музиканта притаманний романтичний порив та споглядальна виваженість. Бездоганна технічна майстерність дозволяє йому розкрити всі тонкощі фортепіанного мистецтва.

Цього вечора Дмитро Онищенко представить програму із найдобірнішої фортепіанної класики.


31.05. СЕРЕДА, 19:00.

Концертний зал імені С. Людкевича

«VIVA VIVALDI»

Назарій Пилатюк – скрипка

Єлизавета Ткачук – скрипка
Анна Іванюшенко – клавесин
Оркестр барокової капели ЛНМА ім. М. Лисенка

(Керівник – Анна Іванюшенко)

Ігор Пилатюк – дириґент

А. Вівальді

Соната для скрипки і клавесину Ля мажор №2
Концерт для струнних ре мінор
Концерт для струнних соль мінор
«Чотири пори року» цикл із чотирьох концертів для скрипки та струнного оркестру

Довгий час музика Антоніо Вівальді була забутою і тільки в XX сторіччі вона знову повноцінно зазвучала з концертних майданчиків. «Рудий падре», як називали його сучасники, був різносторонньою та дуже енергійною особистістю, Священик, композитор, виконавець, педагог, імпресаріо – він вміло поєднував всі ці професії. Його музика сповнена звукозображальності, ефекту, радості та простоти, – не перестає вражати вона нас і сьогодні.

Відомий український скрипаль Назарій Пилатюк разом із клавесиністкою Анною Іванюшенко у супроводі оркестру барокової капели ЛНМА ім.М.Лисенка занурять нас у світ неординарної та вишуканої музики венеціанського композитора.

01.06. ЧЕТВЕР, 19:00.

Львівський будинок органної та камерної музики

«Дон Кіхот»

Іґнасіо Абалос Руїс – скрипка, дириґент (ES)

Камерний оркестр Collegium Musicum

А. Вівальді – Концерт для струнних До мажор RV 114

Ґ.Ф. Гендель – Соната №4 Op.5

Ґ.Ф. Телеман – Сюїта «Дон Кіхот»

А. Вівальді – Концерт для струнних Ля мажор  RV 158

Х. Молледа – «Середньовічні мініатюри»

Е. Толдра – «Вид на море»

Х.Туріна – «Молитва тореадора»

Іспанський скрипаль та дириґент Іґнасіо Абалос Руїс з камерним оркестром Collegium Musicum представляє програму від італійського бароко до сучасної іспанської музики. Подорож Європою за допомогою звуків. Італія, Німеччина, Іспанія. Середньовічні картини, морські краєвиди та бурлескний гумор – все це поєднує музика цього вечора.

02.05. П’ЯТНИЦЯ, 19:00.

Концертний зал імені С. Людкевича

«Симфонії крізь століття»

Дженіфер Грім – флейта (USA)

Міхаїл Аґрест – дириґент (USA)

Академічний симфонічний оркестр львівської філармонії

Й. Гайдн – Симфонія №86 Ре мажор

Є. Станкович – Камерна симфонія №3 для флейти та струнних

Ф. Шуберт – Симфонія №3 Ре мажор

Три різних стилі: класицизм, романтизм та сучасність, але один жанр, – симфонія. Як три абсолютно різні за стилем і віддалені в часі композитори, кожен по-своєму розуміють жанр симфонії, і що кожен із них вкладає в нього? Відомий у світі дириґент Міхаїл Агрест, що співпрацює з найпрестижнішими театрами світу та знана американська флейтистка Дженіфер Грім, яка вже не вперше виступає у Львові, проведуть у світ трьох різних за світоглядом та естетикою композиторів крізь призму одного жанру.

03.06. СУБОТА, 18:00.

Концертний зал імені С. Людкевича

Романтична симфонічна музика

Світлана Мамчур – сопрано
Академічний молодіжний симфонічний оркестр «INSO-Львів»

(Художній керівник – М. Скорик)

Сімон Камартін – дириґент (СH)

Р. д’Алєсандро – Сюїта №2
Е. Шоссон – Симфонія №1 Сі бемоль мажор
П. Дюка – Танцювальна поема «La Péri»

Б. Фроляк. «Flurs da glatsch» (Льодовий візерунок) для мецо-сопрано та симфонічного оркестру на слова А. Спеші

Академічний молодіжний симфонічний оркестр «INSO-Lviv» та швейцарський дириґент Сімон Камартін захоплять львів’ян рідковиконуваною музикою французьких композиторів та прем’єрним виконанням твору знаної львівської композиторки Богдани Фроляк.

Витонченість, делікатність стилю та містика пізнього французького романтизму в поєднанні із особливим внутрішнім світом «Льодового візерунка» Богдани Фроляк створять незабутнє поєднання краси та гармонії. Вокальну партію в цьому творі виконає солістка Львівської національної опери, відома в Україні та за її межами – Світлана Мамчур.

04.06. НЕДІЛЯ, 18:00.

Концертний зал імені С. Людкевича

Квiтучий жасмин

Академічний камерний оркестр «Віртуози Львова»

Художній керівник та дириґент – Сергій Бурко

Дмитро Логвін – дириґент

 Е. Ґріґ  – Квартет соль мінор (оркестрова версія) Пісня Сольвейґ із музики до драми Г. Ібсена «Пер Ґінт»

Р. Фукс  – Серенада для струнних

Ґ. Пелеціс  – «Квiтучий жасмин» скрипки, марімби і камерного оркестру

Витончена європейська музика. Тонкий ліризм, яскравий мелодизм, простота та доступність  образного світу композиторів  чия музика виконуватиметься цього вечора  є яскравим прикладом того, що справжнє мистецтво говорить від серця і до серця..

Академічний камерний оркестр «Віртуози Львова», який вже не перший рік співпрацює із диригентом Дмитром Логвіним, захопить слухачів витонченою романтичною музикою, а твір латвійського композитора Гергса Пелеціса, що дав назву концертній програмі  перенесе у світ легкої та доброї меланхолії.

07.06. СЕРЕДА, 19:00.

Концертний зал імені С Людкевича

Лідія Шутко & Олександр Козаренко

Ювілейний камерний речиталь

Лідія Шутко – скрипка
Олександр Козаренко – фортепіано

Д. Шостакович – Соната для скрипки і фортепіано op. 134
Б. Лятошинський – Соната для скрипки і фортепіано op. 19
М. Скорик – Соната для скрипки і фортепіано №2

Львів пишається своїми видатними іменами. Скрипалька та педагог Лідія Шутко та композитор, піаніст Олександр Козаренко святкують цього року свої ювілеї. Багато років вони разом активно концертують та промують українську музику на найвищому виконавському рівні. Вони яскравий приклад соціально свідомих українських артистів. Ці яскраві, харизматичні артистичні фігури безумовно є знаковою сторінкою вітчизняного виконавського мистецтва.

08.06. ЧЕТВЕР, 19:00.

Концертний зал імені С. Людкевича

Від Моцарта до Скорика

Ігор Лещишин – гобой

Вікторія Грищук – труба
Анна Бінневеґ – дириґентка (США)

Камерний оркестр «Академія»

Керівник-концертмейстер – Артур Микитка


В.А. Моцарт – Симфонія №15 Соль мажор

І. Стравінський – Concerto in D
Й. Гайдн – Симфонія №49 фа мінор «La Passione»
М. Скорик – Концерт для гобоя з оркестром (світова прем'єра)

Золота класика камерного оркестру та світова прем’єра концерту для гобоя одного із найвідоміших українських композиторів, Мирослава Скорика. Камерний оркестр «Академія», знаний в Україні та за її межами, продовжує дарувати публіці вишукані програми. Цього разу оркестр виступить під батутою американської дириґентки Анни Бінневеґ. Соліст вечора – гобоїст Ігор Лещишин. Ряд прем’єр на фестивалі продовжується!

09.06. П’ЯТНИЦЯ, 19.00.

Концертний зал імені С. Людкевича

Вечір Бетовенських сонат

Олег Криса – скрипка (UA – USA)

Микола Сук – фортепіано (UA – USA)

Л. ван Бетовен
Соната для скрипки та фортепіано №3 Мі бемоль мажор Op.12, №3
Соната для скрипки та фортепіано №6 Ля мажор, Ор.30 №1
Соната для скрипки та фортепіано №7 до мінор, Ор.30 №2

Відомі українські музиканти, визнані і титуловані світом, Олег Криса та Микола Сук презентують проект із вершин камерно-інструментальної музики Людвіґа ван Бетовена. Всі три сонати, які будуть виконані цього вечора – це шлях від класицизму до романтизму у світовій музиці. Зміна та боротьба двох музичних естетик. Саме жанр сонати є для Бетовена полем експериментів та новацій. Все новаторське в нього зароджується в камерних жанрах і вже потім переростає у великі. Попри це, всім сонатам притаманний симфонічний розмах ідей.
 

10.06. СУБОТА, 18.00.

Концертний зал імені С. Людкевича

Ювілейний вечір

Олег Криса – скрипка (UA – USA)

Академічний симфонічний оркестр львівської філармонії

Тарас Криса – дириґент

Р. Шуман – Фінал тв. 52
В.А. Моцарт – Концерт для скрипки з оркестром №3 Соль мажор
Б. Сметана – Симфонічна поема «Вишеград» із циклу «Моя батьківщина»
Є. Станкович – «Питання без відповіді...», Концерт №5 для скрипки з оркестром.
(2017, прем’єра) Присвячується Олегові Крисі з нагоди його ювілею
Симфонічний оркестр, це особливий «інструмент», який здатен промовляти як до великої кількості людей так і до серця кожного. Великий розмах почуттів та думок в ньому поєднується з тонкими, камерними емоціями.

Поряд із визнаною світовою класикою, цього вечора ми зможемо почути прем'єру  п’ятого скрипкового концерту визначного українського композитора Євгена Станковича, який написаний спеціально з нагоди ювілею відомого скрипаля Олега Криси.

11.06. НЕДІЛЯ, 18:00.

Концертний зал імені С. Людкевича

Закриття фестивалю

«МУЗИКА СВОБОДИ»
ДЖАЗ Імпровізація Вадима Неселовського

Лаура Марті – вокал

Вадим Неселовський – фортепіано

Наталя Пономарчук – дириґентка

Академічний молодіжний симфонічний оркестр «INSO-Львів»

(Художній керівник – М. Скорик)

Всеукраїнський проект «ІМПРОВІЗАЦІЯ» об’єднав вільних духом людей, захоплених джазом!

Це авторський проект – музичний прорив в джазовій культурі, що відкрив 6-й Міжнародний фестиваль Alfa Jazz Fest 2016 у Львові, визнаний британським виданням «The Guardian» одним з найкращих джазових фестивалів Європи 2016 р.

Ларрі Епплбаум – всесвітньо відомий джазовий критик, розповідаючи про свої враження від виступу, наголосив, що «великою несподіванкою в цьому році на фестивалі для нього став виступ тріо Вадима Неселовського», окресливши таким чином професійний симбіоз людей, закоханих у джаз – соліста, оркестр та дириґента.

Підготувала Марія Стахів


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!