Львів'ян запрошують на виставку єврейської спадщини міста

1939 0
Виставка триватиме до 2 вересня у Центрі міської історії. Вхід вільний.
фото: lviv.web2ua.com

фото: lviv.web2ua.com

У Центрі міської історії на вул, Богомольця, 6 учора, 24 травня, відкрилася виставка «Ключ до міста», що розповідає про єврейську спадщину Львова. Як розповів у коментарі Tvoemisto.tv один із її організаторів Тарас Назарук, виставка стала результатом роботи дослідників Рейчел Стівенс та Джека Райта.

«Рейчел є скульптуркою, викладачкою університету Нью-Мехіко, має викладацькі погляди на спадщину минулого. Вона має родинні зв’язки зі Львовом, адже її родичі до війни жили тут та загинули під час Голокосту. Тобто для неї це і персональний досвід. Вона намагалася дізнатися білше про історію міста, про його минуле, переглядала матеріали про місто. У процесі такого пізнання вона реалізувала свою роботу у виставку із трьох частин», – каже він.

Читайте також: У підземеллях львівської Ратуші облаштують музей міста

Перша складова виставки – «Артефакт» – це конкретна річ, яку Рейчел знайшла на одному з ринків у Львові, – це ключ від синагоги, який хтось просто продавав. Для неї він став символом, що перевідкриває спадщину, тож інсталяція із цим ключем буде представлена на виставці.

Інший компонент виставки – це історія, про яку Рейчел із Джеком дізналися під час ознайомлення із матеріалами про спадщину Львова. Це історія Христини Хігер – дівчинки, якій вдалося врятуватися, переховатися у каналізаційній системі Львова, де вона тривалий час перебовула з родичами під час Голокосту.

«Рейчел спробувлаа зрозуміти: де саме у місті це відбувалося. Вони спробували по-своєму це реконструювати та з перспективи простору і місця розказати цю історію, показати маршрут переховування родини Хігер», – додає Тарас Назарук.

Читайте також: Ближче до неба. Чи готовий Львів стати містом хмарочосів

За його словами, третя частин виставки – це цифрова карта «Єврейський Львів: 100 адрес» про єврейські місця та спадщину у Львові. Основою цієї карти стали роботи Бориса Орича, який протягом 80-их та 90-их років намагався відкривати раніше замовчувану у Радянському Союзі єврейську спадщину Львова.

«Він за результатами роботи створив мапу. Рейчел і Джек, коли відкривали для себе місто, мало розуміли місця, які необхідно досліджувати, почали шукати джерела – саме так вони натрапили на цю карту. Інформація на цій карті збиралася протягом багатьох років. Ця інтерактивна карта також буде частиною виставки, вона також буде доступна онлайн», – каже він.

Читайте також: «Пісня добра і зла»: історія про долі, які пов'язав Львів

Детальніше про виставку можна прочитати на сайті Центру міської історії. Ознайомитись із мапою «Єврейський Львів: 100 адрес» можна за посиланням. Вхід на виставку вільний.

Микита Гладченко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!