У Львові відкрили виставку реліквій, які носили ще у княжі часи. Фото, відео

2634 0
Львів'ян запрошують у мандрівку Середньовіччям.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

У Львові, в підземеллі Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла УГКЦ, відкрили виставку «Ars Sacra: мандрівка у середньовіччя», на якій зібрали хрести і нагрудні медальйони XII-XV століття. Колекцію християнських артефактів у Гарнізонному храмі будуть експонувати постійно. 

Читайте також: Лицарі і святий Ян. Біля Львова на знакових пам'ятках піднімуть прапор Європи

Колекцію християнських артефактів з близько двадцяти експонатів до Гарнізонного храму передали колекціонери Юрій Котик та Олександр Свіщов, які протягом багатьох років займаються середньовічними реліквіями. 

Колекціонер Юрій Котик, який вже 42 роки збирає рідкісні предмети, розповів Тvoemisto.tv, чим унікальні ці реліквії.

«Коли я почав займатися сакральними предметами, то зрозумів, що процес колекціонування не буде завершений, якщо колекція залишиться в мене. Тому зараз вирішив передати артефакти у місце, де вони будуть приносити користь суспільству», – розповів Юрій Котик. 

Серед артефактів у музеї є натільні хрести XII-XІІІ століття, деякі з них прекрашені емалями. Кожен хрестик носив священник або якась духовна людина. Вони, каже колекціонер, лише українського походження. 

«До прикладу, це хрест енколпіон або мощовик, який має більше 10 см. З одного боку Ісус Христос, а з іншого – Богородиця», – каже Юрій Котик. 

Він також розповідає, що хрести передавали з покоління у покоління, а носіння мощей при собі було традицією, яка передбачала оберіг життя людини. 

В колекції артефактів також є велика натільна арочна іконка, яка походить ще з часів Русі. На ній зображена Богоматір з немовлям, її знайшли у Перемишлянському районі у полі.

Також в колекції є прямокутна натільна іконка, де зображена Богоматір з немовлям. Іконку прикрашає геометричний орнамент, каже Юрій Котик. 

Настоятель Гарнізонного храму Тарас Михальчук каже, що всі реліквії є предметом окремого історичного дослідження, тому що кожен з них – це цілий світ, по якому можна визначити, де і коли їх зробили, а також чи є аналоги.

Місце зберігання колекції теж є не випадковим. Гарнізонний храм є чи не єдиним об’єктом у Львові, де автентичні стіни будинків XIV-XV століття. Крім того, тут є саркофаги  XVIII століття і макети вигляду Львова, за допомогою яких можна побачити, як виглядало місто у різні століття. 

За словами Юрія Котика, важливо, щоб ці речі зберігалися в Україні, бо українська культура має багату християнську традицію.

Софія Шавранська

Фото та відео Тараса Бабенчука


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!