У Львові відкриють для огляду ще одне мозаїчне панно

4804 0
Мозаїка прикрашає приміщення палацу культури «ЛОРТА».
Фото: Андрій Москаленко

Фото: Андрій Москаленко

У Палаці культури «ЛОРТА», що на вулиці Патона, 6, розташоване ще одне мозаїчне панно, яке було недоступне для огляду багато років. Скоро його зможуть побачити всі охочі. Про це на своїй сторінці у Фейсбуку написав заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Як пояснила у коментарі Tvoemisto.tv дослідниця мозаїк Наталія Піддубна, це панно виконано у другій половині ХХ ст. за авторством відомого митця Миколи Кристопчука.

Читайте також: На Сахарова нарешті відкрили унікальне панно, яке 10 років ховали під вагонкою

Довідка

Микола Кристопчук народився 1934 року на Рівненщині. В 1964 р. завершив навчання у Львівському державному інституті прикладного і декоративного мистецтва, був улюбленим учнем Романа Сельського. Вже в 1970 р. відбулася перша персональна виставка художника, на якій вперше були представлені герої козацької доби.

Нагадаємо, Палац культури «ЛОРТА», що на вулиці Патона,6, який зараз у занедбаному стані, планують передати у комунальну власність міста. Відповідне рішення депутати розглянуть на наступній сесії Львівської міської ради. Тут може запрацювати сучасний освітній молодіжно-дитячий центр.

У місті нараховують близько 300 мозаїчних панно, із них 24 – мозаїчні твори, що дуже понищені або втрачені назавжди. І причини цьому різні – війни, вандалізм, крадіжки, реконструкція будівель, декомунізація, адже це мистецтво в Україні майже не захищене.

Анна Чистякова



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!