У Львові відкриють музей автентичного одягу та прикрас Роксоляни Шимчук

1008 0
Музей розташований на вулиці Коперника, 17.
Фото: Роксоляна Шимчук

Фото: Роксоляна Шимчук

19 лютого у Львові відкриють музей приватної колекції дизайнерки Роксоляни Шимчук, в якому представлять автентичні строї з різних куточків України. Етнограф та колекціонерка збирала, формувала та відновлювала етноодяг, прикраси та головні убори понад 30 років.

«Першу свою сорочку я купила ще в минулому тисячолітті, 1989 році на фестивалі «Червона рута». Вже не пригадую хто підказав, що автентичний стрій можна знайти на Буковині. Перший свій стрій я купила за студентські гроші і він для мене був надзвичайно красивий, неперевершений. Ця сорочка у мене є, але, звичайно тьмяніє перед шедеврами, які вдалось назбирати за ці десятки років»,повідомила Роксоляна Шимчук.

Читайте також: Зараз ознаки свята особливо важливі. Роксоляна Шимчук про великодню вишивку

Повну кількість чи вартість колекції колекціонерка не називає, втім у колекції налічується декілька тисяч вибраних зразків українського народного мистецтва. Музей розташований в підвальному приміщенні на вулиці Коперника, 17. На першому поверсі – Етно-галерея, де представлені сучасні дизайнерські речі, предмети побуту та прикраси авторства самої мисткині.

Концепцію музею розробив відомий архітектор Віктор Романинець, а за технічний супровід та втілення Роксоляна Шимчук вдячна своєму чоловіку, художнику по металу Мар’яну Шимчуку.

Сама експозиція поділена за регіонами: Гуцульщина, Покуття (Городенківське, Снятинське, Коломийське), Буковина, Поділля, Львівщина, Волинь, Бойківщина, Подніпров’я та Лівобережна Україна. Також ж у планах, облаштовувати тимчасові виставки,  експозиції.

«Колекціоную шедеври народної творчості, а тому вибір, що виставляти в постійну експозицію, був дуже важкий. То страшні муки. Колекція, як дитина, не можу одне виставити, а інше лишити в скрині поза увагою. За кожну річ серце щеміло. Згодом змирилась, що цілі розділи поки не виставляю: борщівську дитячу сорочку, колекцію буковинських наміток, тощо», – зазначила колекціонерка та дизайнерка Роксоляна Шимчук.

Для соціальних груп населення, а також військових, вхід до музею - безкоштовний, авторські екскурсії – за домовленістю.

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!