У Львові відкриють вулицю на честь Любомира Гузара

3136 0
Львівська вулиця Кардинала Гузара розташована поруч з іншими вулицями, названими на честь видатних осіб.
Фото: Юрія Бойка

Фото: Юрія Бойка

Наступної середи, 31 травня, о 12:30 відбудеться урочисте відкриття вулиці колишнього глави УГКЦ Кардинала Любомира Гузара. Про це повідомив отець Юрій Бойко.

Читайте також:Як Львів прощався з Блаженнішим Любомиром. Фото, Відео

Її переменували у грудні 2022 року. До цього вулиця носила ім'я Льва Толстого. Як колись розповідав Tvoemisto.tv львівський екскурсувод Петро Радковець, до червня 2022 року у Львові була вулиця Льва Толстого. Потім її перейменували на вулицю Кардинала Гузара. Причому не лише у Львові таким чином вшанували цього Почесного громадянина нашого міста, колишнього главу УГКЦ. На його честь назвали вулиці в Івано-Франківську й Тернополі, також проспект у Києві.

Львівська вулиця Кардинала Гузара розташована поруч з іншими вулицями, названими на честь видатних осіб, як-от Генерала Тарнавського, Ольги Басараб, Йосифа Сліпого, Тютюнників та інших. 

Детальніше про вулицю читайте тут

Пагорби, що біля вулиці Зелена, колись нагадували доволі дику місцину –   аж до ХІХ століття. Місто розвивалося, люди освоювали щораз нові території, прокладаючи по них вулиці. Перша офіційна назва теперішньої вулиці Кардинала Гузара зустрічається незадовго до початку 1911 року. Називалася вона тоді вулиця Красінського на честь видатного польського поета, драматурга Наполеона Станіслава Адама Фелікса Зигмунта Красінського. До речі, його хресним батьком був сам Наполеон Бонапарт, оскільки батько цього відомого поляка був у нього генералом. Але до Львова Красінський не мав жодного стосунку. 

Для довідки

Любомир Гузар народився 26 лютого 1933 року у Львові. Тут закінчив народну школу та перший клас гімназії. У 1944 році сім’я змушена була покинути Україну, а в 1949-ому переїхала до США.

Майбутній очільник УГКЦ вивчав філософію в Колегії Святого Василія, де у 1954 році здобув ступінь бакалавра. Богословські студії відбув у Вашингтонському католицькому університеті.

У 1993 році повернувся в Україну, і через три роки його призначили єпископом-помічником глави Української греко-католицької церкви. Офіційним керівником УГКЦ Любомир Гузар був десять років. Відтак через поважний вік і стан здоров’я звернувся до папи Бенедикта XVI про зречення й отримав згоду 10 лютого 2011 року.

____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!