У Львові відновили історичні двері будинку на вулиці Лисенка

1739 0
Вартість реставрації дверей склала більше 49 тис. грн.
Фото: Бюро спадщини

Фото: Бюро спадщини

У подвір’ї будинку на вулиці Лисенка, 5 відновили історичні двері. Крім реставрації самих дверей, фахівці відновили засклення та роботу усіх механізмів. Ремонтно-реставраційні роботи тривали упродовж місяця, повідомляє Бюро спадщини.

 

За словами реставратора Ігоря Вардзаля, двері виготовлені з модрини і вирізняються міцністю та стійкістю до зовнішніх впливів. Через тривалий час експлуатації мешканцями двері зносилися, тому реставратори вирівняли деформовану дверну коробку, зняли старе нашарування фарби, а деякі дерев’яні деталі автентичних дверей замінили.

Читайте також: У Львові створять сайт про реставрацію

Крім того, майстри-реставратори відновили втрачені дерев’яні елементи, повернули справність автентичного замка, а також поновили засклення брами.

«Загальна вартість реставрації становить більше 49 тис. грн, з яких місто оплатило майже 35 тис. грн, решту частини – мешканці», – каже директор ЛКП «Бюро спадщини» Павло Богайчик.

Читайте також: Бюро спадщини хоче спільно з львів'янами реставрувати під'їзди

Цьогоріч місто планує відреставрувати щонайменше 40 дверей в будинках, які розташовані в історичній частині міста. Усі роботи проводять відомі місцеві реставратори по дереву та металу. При реставрації брам 70% вартості робіт оплачуються із міського бюджету, 30% – сплачують мешканці.

Нагадаємо, у нещодавно відреставрованій історичній брамі на площі Ринок вибили вікно. А мешканці будинку на вул. Меретина, 8 викинули на смітник історичну браму.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!