У Львові відновили історичну браму поблизу Домініканського Собору

1477 0
Загалом, реставрація брами коштувала 52 590 грн.

У центрі Львова відновили ще одну історичну браму. Йдеться про внутрішні двері будинку на вулиці Ставропігійській, 4. Раніше у цьому будинку відновили зовнішні двері – металеву квіткову браму. Реставрація відбулась у рамках міської програми спів фінансування. Про це інформує ЛКП «Бюро спадщини».

Читайте також: Брама з плющем. У центрі Львова відреставрували ще одні старовинні двері

«Це двері-ковбойки виготовлені з модрини. Раніше вони могли відкриватися у обидві сторони, проте тривалий час вони відчинялися лише в одну сторону, і на прохання мешканців ми так їх і зафіксували. Загалом двері були погано збережені, довелося замінити 10% деревини: особливо понищеною була права сторона. Очевидно, це сталося через просідання стіни, що деформувало двері. Нашкодила вологість: під дверима прокладена каналізація», – розповів реставратор Володимир Вугляр.

Над дверима у під’їзді зберігся гіпсовий барельєф, важливий автентичний елемент, який доповнював ці двері. Реставратори кажуть, що він був у поганому стані, їм довелось доповнити ті елементи, які відкололись.

Читайте також: Берлін у центрі Львова. Як після реставрації виглядає брама на Князя Романа

Загалом реставрація брами коштувала 52 590 грн. В рамках міської програми співфінансування з мешканцями місто компенсувало 70% витрат, мешканцям довелося додати 30%, а це майже 16 000 грн.

Нагадаємо, раніше у цьому ж будинку відновили головні металеві двері будинку із квітковим оздобленням в рамках міської програми спів фінансування.

Фото ЛКП «Бюро спадщини»



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!