У Львові відзначили річницю створення ЗУНР. Фото

719 0
На Личаківському кладовищі вшанували памʼять українців.
Фото: Максим Козицький

Фото: Максим Козицький

У середу, 1 листопада, у Львові відбулися заходи з відзначення 105-ї річниці створення ЗУНР. Зокрема, на Личаківському кладовищі мешканці громади, представники громадськості поклали квіти до Меморіалу воїнам УГА та  вшанували пам’ять новітніх Героїв, які віддали своє життя у боротьбі з російськими окупантами, і спочивають на Полях почесних поховань.

Також присутні вшанували пам’ять Президента Української Національної Ради ЗУНР Євгена Петрушевича та помолилися під час чину панахиди. 

«Сьогодні на Личаківському кладовищі вшановуємо памʼять тих українців, завдяки боротьбі й жертві яких 105 років тому постала Західноукраїнська Народна Республіка, й борців усіх часів за Незалежність України», – написав голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Зазначимо, що сьогодні також заплановані також заходи біля Меморіалу Українських Січових Стрільців на Янівському кладовищі та виступ Львівської Національної академічної чоловічої хорової капели «Дударик» «Стрілецький співаник».

Для довідки

1 листопада в Україні відзначається 105-та річниця створення Західноукраїнської Народної Республіки. Ця дата є однією з найвизначніших у новітній вітчизняній історії. Українці Галичини, Буковини, Закарпаття проголосили українську державу і сформували законодавчі органи, адміністрацію, армію. Усе відбулося в умовах, коли світ із великим застереженням сприймав будь-яку ідею української незалежності. Цієї ідеї боялися сили, що прагнули зберегти російську і Австро-Угорську імперії як запоруку існуючої на той час міжнародної системи.

Фото: Максим Козицький

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!