Львів'яни можуть отримати фінансову допомогу від міста на ремонт балконів

2298 0
80% коштів готове оплатити місто, а 20% залишиться за мешканцем.
фото: твоє місто

фото: твоє місто

У Львові власники індивідуальних балконів у будинках, які не є пам’ятками архітектури, можуть подавати заявки на реставрацію балконів на умовах співфінансування. Про це повідомили у пресслужбі ЛМР.

Як йдеться у повідомленні, 80% коштів готове оплатити місто, а 20% залишиться за мешканцем. Раніше співфінансування працювало лише для об’єктів історичної спадщини.

Читайте також: Як змінились аварійні балкони у Львові за 8 років. Фото 

«Балкон є власністю мешканця. І це накладає відповідні зобов’язання. Та попри це місто підготувало програму, яка розширює можливості співфінансування ремонтів балконів. При ремонтні балкону 80% коштів готове дати місто, а 20% має забезпечити мешканець. Відзначу, що у Львові є приблизно 380 тисяч балконів, відтак це потребуватиме значних коштів, які нам треба буде резервувати у бюджеті на наступний рік. Але інших варіантів немає, бо багато балконів дійсно є в поганому стані. Часто люди, користуючись балконом, забувають, що балкон — їхній, і думають, що хтось інший має їм його відремонтувати», - наголосив мер Львова Андрій Садовий.

Як пояснила Ірина Маруняк, заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства, балкон входить до технічного паспорта квартири, тому мешканці несуть відповідальність за його стан. Зараз у кожному районі міста створені відповідні робочі групи, які проводять обстеження балконів. Обстеження має бути проведено до жовтня цього року і складені відповідні акти: скільки балконів є в хорошому стані, скільки - у задовільному, а скільки потребують ремонту.

Читайте також: Хто відповідатиме за обвал балкона у Львові, де загинув чоловік, і чи будуть перевіряти інші 

«Спочатку балкон обстежує звичайна комісія за участю балансоутримувача будинку, представника району. Вони проводять огляд плити, перил балкону і визначають, який його стан. Коли комісія бачить, що балкон у поганому стані, то дає припис, що мешканець повинен привести його до належного стану, щоб запобігти травматизму. Далі необхідно замовити експертний висновок у спеціалізованої організації, яка дасть належну оцінку стану балкону. Якщо цей висновок підтвердить аварійність, то тоді необхідно збирати відповідний пакет документів і подаватися на участь у Програмі. На райони міста виділено приблизно по 2 млн грн. Відтак ще цього року можна відремонтувати певну кількість балконів», - повідомила Ірина Маруняк. 

Нагадаємо, від 15 серпня, і до 15 жовтня у ЦНАПах міста власники квартир у будинках-пам’ятках культурної спадщини знову можуть подавати заявки на реставрацію балконів на умовах співфінансування.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!