У Львові лікарі вперше використали відеокапсулу, щоб встановити причину кровотечі

662 0
Маленьку капсулу використали замість десятка ендоскопічних процедур.

У Львові для ефективного обстеження нестандартної кровотечі шлунково-кишкового тракту вперше провели відеокапсульну ентероскопію. Про це повідомив керівник Центру хірургії лікарні св. Миколая Андрій Дворакевич.

На початку цього року у 11-річної Дарʼї почалися масивні шлункові кровотечі. Спершу — одна у січні, ще три — у червні. Симптоматика геть не допомагала визначити їхню причину — дитина і надалі була активною, вагу не втрачала, температура трималась у нормі. Лабораторія виявила лише анемію. А консервативні методи, численні класичні гастро- та колоноскопії, навіть двічі проведені лапароскопії — не змогли ідентифікувати джерела кровотечі. Результатів не було. Лікарі лише викреслювали ймовірні діагнози за діагнозами. Було очевидно — ці кровотечі потребують залучення інших тактик.

Читайте також: Дієта, харчування і психосоматика, або Кому потрібен гастроентеролог

Залишався один метод — віртуальна капсульна ентероскопія. Надзвичайно простий та легкий для проведення — дитина ковтає відеокапсулу розміром як таблетка, а та робить знімки на всіх ділянках кишківника та шлунку. І так нарешті вдалося зʼясувати причину кровотеч — це була судинна мальформація товстого кишківника — доволі рідкісна знахідка.

«Капсула оснащена чотирма камерами та освітленням. Для процедури ми скористалися ендоскопічною капсульною системою CapsoCam Plus. Подорожуючи кишківником міліметр за міліметром, вона ретельно фотографує стінки кишок і потрапляє у найглибші ділянки, куди ендоскоп не досягає. Пізніше усі зображення ми проаналізували на компʼютері і на одній із ділянок товстого кишківника виявили розширені судини. Дівчинці призначили відповідне лікування. Кровотечі припинилися, а дитина знову ходить до школи», – розповів Андрій Дворакевич

Читайте також: Львівські лікарі вилікували 12-річну дівчину з непрохідністю кишківника

За його словами, відеокапсульна ентероскопія — золотий стандарт у діагностиці нестандартних кровотеч ШКТ у розвинутих країнах. Діти та дорослі в Україні тепер мають можливість отримати таку сучасну діагностику, не шукаючи можливості закордоном, як було досі.

Нагадаємо, у випуску медичної програми «Консиліум», яку запустило Tvoemisto.tv, поговорили про гастроентерологію, генетичні схильності, харчування, психосоматику, а також, як правильно дбати про своє здоров’я, які обстеження та коли варто проходити в гастроентеролога, що впливає на непереносимість лактози та чи можуть психологічні чинники спричинити захворювання шлунка. Читайте за посиланням

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!