У Львові встановлять скульптуру молодшого сина Моцарта

2646 0
Цього року у Львові відзначають 230-річчя від дня народження піаніста та композитора Франца Ксавера.
Фото:з презентації LvivMozArt

Фото:з презентації LvivMozArt

У Львові на площі Євгена Маланюка планують встановити пам’ятник композитору Францу Ксаверу Моцарту. Цього року у Львові відзначають 230-річчя від дня його народження. Рішення про встановлення алегоричної скульптурної композиції прийняли сьогодні, 29 квітня, на засіданні виконавчого комітету Львівської міської ради.

Читайте також: Оксана Линів: українська музична освіта значно краща за західноєвропейську

Представила проєкт відома диригентка, засновниця та арт-директорка Міжнародного фестивалю класичної музики LvivMozArt Оксана Линів. Під час засідання вона пояснила, що площа Маланюка стане цікавим мистецьким простором, а сама скульптура буде третьою у світі і першою сучасною скульптурою в Україні.

«Площа стане мистецьким простором. Проєкт задуманий у кооперації між Львовом і Австрією. Скульптура австрійського скульптора Себастьяна Швайкерта покаже митця у символічному диригентському русі. Моцарт правою рукою тримає ноти, іншою показує на Львівську філармонію. Низ скульптури буде із бронзи золотавої, верх – із затонованої, що означає тінь у його душі, у його житті, адже він намагався звільнитися від відповідальності за славу батька і сказати своє слово у мистецтві», – розповіла Оксана Линів.

Замовником проєктування, виготовлення та встановлення алегоричної скульптурної композиції визначили громадську організацію «Львів.Моц.Арт.3».

Скульптуру планують встановити до осені, до Міжнародного фестивалю класичної музики LvivMozArt.

Читайте також: Не плутати з батьком. Що ви знаєте про львівського Моцарта

Додамо, що Франц Ксавер – молодший син відомого композитора Вольфганга Амадея Моцарта. Він також став видатним композитором, піаністом. Його ще називали «Львівський Моцартом», бо він впродовж 30 років жив у Галичині, викладав музику в шляхетних родинах, писав власні композиції, а також організував музичне товариство Св.Цецилії. Франц Ксавер Моцарт народився у 1791 році, а помер у 1844 році.

Вікторія Савіцька



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!