У Львові зафіксували брудніше повітря, ніж у Києві та Одесі

1237 0
У Львові 24% часу протягом 2023 року повітря було прийнятним.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Команда ЛУН Місто Air щосекунди протягом 2023 року вимірювала якість повітря. Оцінювали концентрацію наддрібних часток PM2.5 – серед їх джерел авто, опалення, пожежі. Фахівці з'ясували, що у Львові чистим повітря було лише 76% часу. 

У Львові 24% часу протягом 2023 року повітря було прийнятним. Підвищення показників у Львові спостерігалось у січні-квітні, у першій половині вересня та грудня. 

Читайте також: Що впливає на якість повітря у Львові. Пояснення еколога

Натомість 87% часу протягом року повітря в Києві було чистим, а 13% часу повітря було прийнятним. Також в Одесі чисте повітря було 92% часу, прийнятне – 8%.

AQI (Air Quality Index) – індекс якості повітря, що розроблений Агенцією з охорони довкілля США і використовується у багатьох країнах світу. Чим більше значення AQI, тим вищий рівень забруднення повітря і негативніший плив на здоров'я.

Слідкувати за показниками по містах у реальному часі можна на карті ЛУН Місто AIR.

Нагадаємо, що у Львові щокварталу проводять спостереження за якістю повітря у місті. Відтак, впродовж другого кварталу 2023 року перевищення показників забруднення повітря небуло лише на 7 перехрестях із 30 обстежених.

Для довідки

ЛУН Місто AIR – українська громадська система моніторингу якості повітря. Проєкт діє 5 років, над ним працюють команди IT-компанії ЛУН та факультету радіофізики, електроніки та компʼютерних систем КНУ ім. Шевченка. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!