У Львові захистять конструкції пам’ятника Адаму Міцкевичу і фігури Діви Марії

1336 0
Вітражі більшості храмів, а також скульптури вже закриті та захищені.
Фото ЛКП «Бюро спадщини»

Фото ЛКП «Бюро спадщини»

Цього тижня, з огляду на воєнні дії, у Львові розпочнуть роботи із закриття пам’ятника Адаму Міцкевичу і скульптури Діви Марії, повідомляє ЛМР.

За словами начальниці управління охорони історичного середовища ЛМР Лілії Онищенко, роботу із убезпечення пам’яток розпочали із захисту вітражів. Зокрема, на сьогодні закриті або демонтовані вітражі в Успенській церкві, храмі Івана Золотоустого, Вірменській церкві, Катедрі. Також закриті вітражі в житловому будинку на вул. Герцена, 6-8, а в будинку на вул. Князя Романа, 32 вони демонтовані.

Читайте також: Леви охороняють Львів, або Як місто рятує свої пам’ятки

Щодо окремих скульптур, то закриті фонтани на пл. Ринок, скульптури довкола Катедри, вівтар у Вірменській церкві, а дерев’яні скульптури з вівтаря Голгофа демонтовані і перевезені у сховище. Також закрили фасади каплиць Боїмів і Кампіанів. На вул. Коперника закрили всі рельєфи на мурі костелу св. Лазаря.

Як зазначила Лілія Онищенко, захисні матеріали Львів отримав від польських партнерів, зокрема Інституту Полоніка і Фонду збереження культурної спадщини Польщі. Самі роботи проводять волонтери під керівництвом реставраторів.

Нагадаємо, що про те, як львів'яни бережуть свої артефакти, чому історики вважають, що саме вони під прицілом та навіщо ворогу наша пам'ять, можна прочитати у матеріалі


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!