ЛОВА виселяє із приміщення «Львівську волонтерську кухню», яка із 2014-го допомагала бійцям

4862 0
У будівлі, де розташований волонтерський штаб, планують проводити реконструкцію.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

«Львівську волонтерську кухню», що від 2014 року допомагала українським бійцям, виселяють із приміщення на вул. Просвіти, 4а. Через це волонтери змушені призупинити свою діяльність. Про це заявила народна депутатка України Софія Федина.

«ЛОДА не надає адекватного зручного і доступного приміщення як альтернативу. І після 10 років роботи Волонтерська кухня змушена припинити роботу», – підкреслила вона.

Як пояснила у коментарі Tvoemisto.tv координаторка волонтерської кухні Оксана Маляр, спроби виселити волонтерів із приміщення тривають упродовж кількох років. Натомість Львівська ОВА не пропонує комфортної ініціативи.

«ОВА не надає альтернативного приміщення. Вони пропонували нам приміщення на 36 м2 в одному із гуртожитків «Львівської політехніки». Там не було жодних умов, туалету. Ми не можемо туди перебратися. Інше приміщення в будівлі ліцею на С.Бандери було кімнаткою 6 на 8 метрів, де не можна було встановлювати щось важке, бо там дерев'яне перекриття. Нам потрібно хоча б 150 м2, а таких пропозицій зовсім не було. Ми також не можемо бути у житловому будинку, адже нас багато, постійно приїжджають військові, щось завантажуємо чи розвантажуємо», – пояснила вона.

Зараз організація займає три приміщення: кухня, маленька кімната і ще одна кімната, де стоять апарати для сушіння овочів та фруктів. Загальна площа її «володінь» становить до 40 квадратних метрів.

Координаторка організації додає, що волонтерський штаб також не може бути розташований на околиці міста, адже людям буде незручно добиратися для допомоги. Через це може згорнутися уся діяльність. За словами Оксани Маляр, у будівлі, де зараз розташована «Львівська волонтерська кухня», планують проводити реконструкцію. Саме це стало причиною виселення організації. 

Читайте також: В Україні офіційно зареєструвалися понад 4 тисячі волонтерів

«Вони виключать воду, електроенергію, а без цього ми не зможемо сушити та мити овочі: будемо повністю паралізовані. Крім того, стоятиме будівельна техніка. Раніше ми вже звільнили гараж поряд, щоб ЛОВА поставила там бус, який передала Німеччина. Вони кажуть, що оскільки терплять нас стільки часу, то все-таки розуміють нашу діяльність. Я не бачу виходу із цієї ситуації. Якщо буде можливість робити щось без води та світла, то ми будемо це робити, але продукувати нове не вийде», – додала Оксана Маляр.

Зазначимо, що Tvoemisto.tv звернулося за коментарем до Львівської ОВА і чекає на відповідь. 

Нагадаємо, що історія «Львівської волонтерської кухні» розпочалася у 2014 році з рецепта сухого борщу. Тоді небайдужі львів’яни сушили вдома овочі і приносили їх волонтерам. Людей не вистачало, не було сушарок, але був запал до роботи і величезна потреба військових на передовій у харчах. З часом рецепти вдосконалювали, з’явилося приміщення й обладнання, а отже, й велика кількість сухих страв. До «Львівської волонтерської кухні» долучилися охочі допомогти з різних куточків світу, зокрема Великої Британії. Детальніше про це ми розповіли у матеріалі за посиланням.

Ірина Давосир

 ___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!