У Львові збільшилась кількість ДТП з пішоходами в темний час доби

1127 0
Частіше ДТП стаються там, де відсутні регульовані і нерегульовані пішохідні переходи.
Фото: smartnews

Фото: smartnews

У Львові та області за останній час збільшилась кількість дорожньо-транспортних пригод в темний час доби за участі пішоходів. Частіше ДТП стаються там, де відсутні регульовані і нерегульовані пішохідні переходи, тобто, де пішоходи перебігають дорогу з інтенсивним рухом.

Джерело: Львівський Обласний Центр Екстреної Медичної Допомоги та Медицини Катастроф у Facebook

«Автомобіль збив неповнолітнього велосипедиста. Дитину госпіталізували в місцеву лікарню»; «ДТП з трьома потерпілими. Черепно-мозкова травма, забій грудної клітки, гостра реакція на стрес»; «Потрійна ДТП. П’ятеро потерпілих, з них двоє дітей»,  буденні повідомлення Оперативно-диспетчерського відділу лікарні.

Читайте також: У Львові водій мікроавтобуса збив 9-річного хлопчика

«Останнім часом дуже побільшало автомобільного транспорту на дорогах. Зважаючи на сезонність, коли сутінки настають доволі рано, віялові відключення електроенергії, а подекуди взагалі відсутність світла – як от учора після ракетних обстрілів росіян, – ризики потрапити під колеса чи вчинити ДТП зростають в рази, – каже завідувач ПС №1 станції «Львів» Ігор Матвіїв.

Як відомо, найбільш характерні травми при зіткненні з автомобілем – це поєднання черепно-мозкових травм із переломами/забоями верхніх і нижніх кінцівок. Також часті травми грудної клітки та черевної порожнини. А ще – травми тазу. До прикладу, у місті частіше ДТП стаються там, де відсутні регульовані і нерегульовані пішохідні переходи, тобто де пішоходи перебігають дорогу з інтенсивним рухом. Важкість травми залежить від швидкості руху автомобіля. В місті діють обмеження швидкості до 50 км/год., і кожне зростання швидкості автомобіля хоча б на 10 км/1 год. призводить до тяжкого травмування пішохода з ризиками не тільки інвалідизації, а й летального наслідку.

«Для уникнення таких інцидентів, безумовно, потрібно дотримуватись правил дорожнього руху, переходити (не перебігати) дорогу в дозволених для пішоходів місцях, перед тим, як ступити на дорожнє полотно, переконатися в безпечності даного переходу. Обовʼязково потрібно мати світловідбиваючі елементи на одязі, а також на ранцях у школярів, щоб водії бачили пішохода. Водіям же слід дотримуватися швидкісного режиму руху», –  каже Ігор Матвіїв.

Читайте також: У поліції назвали шість причин, через які на Львівщині стаються ДТП

За його словами, непоодинокі випадки, коли «швидка» виїжджає на ДТП за участі скутеристів чи велосипедистів. Кур’єрські служби здійснюють доставку на велосипедах. 

«Багато ви бачили велосипедистів, котрі переходять, а не переїжджають пішохідним переходом? Усі є рівноцінними учасниками дорожнього руху й повинні розуміти свою відповідальність. Рухатися велосипедними доріжками, де це можливо, дотримуватися правил дорожнього руху, бути взаємоввічливимиу», –  додав він.

Завідувач лікарні зазначив, що при зіткненні велосипедиста з автомобілем, велика кінетична енергія передається на велосипедиста і відповідно, важкість травм зростає. 

«Велосипедисти, скутеристи, керманичі електросамокатів – дорога для них підвищене джерело небезпеки. Пам’ятайте, що далеко не завжди винуватий водій автомобіля. Автомобілістам же хочу нагадати про паски безпеки на передніх та задніх сидіннях, дитячі автомобільні крісла та дотримання ПДР. Безпечних всім доріг та ніколи не мати потреби у наших послугах», – сказав він.

Нагадаємо, в Україні хочуть запровадити штрафи для пішоходів, які не використовують світловідбивні елементи або одяг із такими елементами в темний час доби чи в умовах недостатньої видимості.

Антоніна Костик

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!