У Львові відзняли документальний фільм про Квітку Цісик

2034 0
Прем’єра стрічки планується наприкінці жовтня 2023 року.
Фото: Валерія Борщевська для Tvoemisto.tv

Фото: Валерія Борщевська для Tvoemisto.tv

Кілька днів тому у Львові завершили знімати документальний фільм «Квітка. Я до тебе йду» про Квітку Цісик, американку українського походження. Зйомки відбувалися у Львівському національному академічному театрі опери і балету, а також на Личаківському цвинтарі біля могил Василя і Євгена Нагірних, прадіда і двоюрідного діда Квітки Цісик. Про це у коментарі Tvoemisto.tv сказала продюсерка фільму Валерія Борщевська.

«Пощастило також потрапити до Львівського музичного коледжу імені С. Людкевича, який був створений у 1939 році і має давні українські та європейські традиції. У Великій залі неодноразово давав концерти скрипаль-віртуоз Володимир Цісик. Знімальна група встигла побувати і в музеї ім. Квітки Цісик, який розташовано в школі №54 на вулиці Квітки Цісик, яка носить її ім’я», – каже Валерія Борщевська.

Читайте також: Нетуристичний Львів: будинок Квітки Цісик, площа п’яти кутів та гіпсові королі

Вона зазначила, що зйомки фільму розпочалися ще наприкінці червня в Києві, потім у Львові, а зараз залишилася остання частина, яку зніматимуть в Сполучених Штатах Америки.

«Фільм розкаже не лише про саму Квітку Цісик і її непростий творчий шлях, але й про її рід, українське коріння і генетичний код. В фільмі прозвучить ексклюзивне інтерв’ю відомого скрипаля, композитора Кирила Стеценка із Квіткою Цісик, яке ніколи не було оприлюднене, також будуть представлені нові архівні фото і відбудеться прем’єра композиції самого композитора Стеценка «Колискова для Квітки», присвяченої Квітці», – розповіла продюсерка фільму Валерія Борщевська.

Над фільмом працювала чимала команда людей, серед яких – режисер Тарас Ткаченко, автори сценарію – Сергій Дзюба, Артемій Кірсанов, продюсери – Валерія Борщевська, Артемій Кірсанов, а також головний оповідач фільму – Кирило Стеценко, скрипаль, композитор, культуролог.

Читайте також: Квітка Цісик – донька біженців. Тепер для нас ця фраза звучить зовсім по-іншому

Продюсерка розповіла, що у кінострічці знімались: доцент кафедри богослов’я УКУ Михайло Перун, заслужений діяч мистецтв України, генеральний директор Національного симфонічного оркестру України Олександр Горностай, директор Фонду родини Нагірних, мистецтвознавиця Наталя Філевич, музикознавиця, викладачка ЛДМУ ім. Людкевича Роксолана Гавалюк та інші.

Фільм знімали за підтримки Українського культурного фонду.  Прем’єра стрічки планується наприкінці жовтня 2023 року.

10 цікавих фактів про Квітку Цісик читайте тут.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!