У Львові знищили унікальну мозаїку українського художника

3746 0
Мозаїка занесена в список тих, що підлягають захисту.
фото: юрій волощак

фото: юрій волощак

У Львові на вулиці Володиимира Великого, 2 знищили унікальну мозаїку авторства художника Богдана Сойки. Про це повідомив архітектор Юрій Волощак. 

Мозаїка «Інформаційний простір» знаходилася у вестибюлі видавництва «Вільна Україна». Вона була виконана в 1981 році зі смальти майже на усій площі стіни. Тепер від мозаїки залишився лише контур на цементі. 

Як повідомив перший заступник міського голови Андрій Москаленко, мозаїка була занесена до списку тих, які підлягають захисту та мала охоронний статус, тому вона має бути відновлена, а винні – покарані. 

Читайте також: У Львові мозаїку біля Винниківського ринку вилучили з-під охорони

Мозаїка після знищення 

Нагадаємо, під час реконструкції рибного магазину «Океан» на Володимира Великого, 26 знесли стіну з мозаїкою авторства Володимира Патика, що, згідно з проєктом, планували зберегти. Наступного дня виконавчий комітет ЛМР зібрався на позачергове засідання та скасував містобудівні умови і обмеження на реконструкцію будинку, а міська ДАБК розпочала перевірку. Крім штрафу, за результатами перевірки, замовнику та генпідряднику будівництва видали приписи про зупинення будівельних робіт, доки вони не усунуть виявлені порушення. Згодом мозаїку відновили

Юлія Кметик 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!