Через хвилю коронавірусу у Львові на 40% зросла кількість викликів «швидкої»

1225 0
У порівнянні з «непіковим» періодом захворюваності кількість викликів «швидкої» зросла на більш ніж 40%.

У Міністерстві охорони здоров’я повідомили про зростання кількості викликів «швидкої» від початку нової хвилі Covid-19. За останню добу бригади по Україні здійснили близько 20 тисяч виїздів, з них по Львівщині – 839.

Читайте також: Хто дзвонить на швидку у Львові і скільки «коштує» виклик

Керівниця оперативно-диспетчерського відділу Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф  Соломія Кухарук повідомила у коментарі Tvoemisto.tv, що суттєве зростання викликів на «103» спостерігають упродовж останніх двох тижнів. Багато людей хворіють, з них частина не може сконтактуватися з сімейними лікарями.

«За останню добу у нас з 839 викликів було 176 виїздів до хворих з коронавірусом, з них 128 – госпіталізували у медзаклади. Як правило щодня близько 200 викликів – це Covid. Хворіють і діти, й дорослі. Якщо порівняти з попередньою хвилею, то тепер дітей все-таки більше. Крім того, як завжди є виклики на гіпертонії, ГРЗ, ДТП, цукровий діабет та інші», – каже вона.

Зазвичай найбільше госпіталізацій до та після вихідних. У розрізі географії викликів практично порівну по Львову та області. Наприклад, за останню добу по місту було 396 виїздів, а по районах – 443.

Зі слів Соломії Кухарук, у непіковий період кількість викликів «швидкої» становила 500-600 за добу. Натомість тепер значно збільшилося навантаження на бригади медиків. У порівнянні з «непіковим» періодом захворюваності на Covid-19 кількість викликів «швидкої» зросла на більш ніж 40%.

Читайте також: За півтора місяця «Омікрон» може витіснити штам «Дельта»

«Зараз одна бригада робить по 8-10 викликів упродовж 12 годин, дуже велике навантаження. Так само є багато відмов, бо ми не можемо виїхати, оскільки просто не справимося. Зрештою, люди досі не розуміють, для чого працює екстрена служба, і часто викликають, якщо температура піднялася до 37 чи тиск підвищився до 130. Тобто ми робимо частину того, що не мали би», – зауважує керівниця диспетчерського відділу медицини катастроф Львівщини.

Нагадаємо, що найперше проконсультуватися пацієнта у разі поганого самопочуття має сімейний лікар. Серед симптомів та станів, при яких може знадобитися госпіталізація, у МОЗ називають:

  • біль у грудній клітці
  • важкість дихання, задишка у стані спокою, ознаки дихальної недостатності
  • сатурація з рівнем кисню в крові менше 92%
  • порушення свідомості
  • інші ознаки, які загрожують життю та свідчать про критичний стан пацієнта

Юлія Осим



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!