У Львові з’явилася мініатюра Гарнізонного храму Петра і Павла. Фото

2068 0
Завдяки цій мініатюрі незрячі люди можуть на дотик відчути, як виглядає святиня.
Фото: Тарас Михальчук

Фото: Тарас Михальчук

Сьогодні, 29 грудня, у Львові встановили макет Гарнізонного храму Петра і Павла поруч із храмом на площі Яворського. Ідея створення таких макетів зародилась під час реалізації проекту «Торкаючись бачу», коли картини з Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького перетворили на скульптури, аби незрячі люди могли на дотик пізнати такі техніки, як імпресіонізм або модернізм.

«Саме такий макет уможливлює незрячим людям побачити-прочитати шрифтом Брайля про історію та особливості святині»,  каже настоятель храму і голова Центру військового капеланства Львівської архиєпархії УГКЦ о.Тарас Михальчук.

Тактильні макети виготовляють у Львові ще з 2016 року. У місті поступово з’явилися мініатюри Собору святого Юра та Оперного театру, Львівська міська ратуша, мініатюра пам’ятнику Шевченку. Аби всі створені мініатюри були не лише гарною копією оригіналу, але й зручні для незрячих людей, під час виготовлення скульптури консультуються з людьми, які мають вади зору.  

Читайте також: У Львові з'явиться мініатюра Гарнізонного храму Петра і Павла

Нагадаємо, що наступною мініатюрою має стати макет костелу Воздвиження Чесного Хреста, фундамент якого знайшли археологи у 2019 році на площі Галицькій.

«Зараз ми проводимо наради з архітекторами з НУ «Львівська Політехніка», зі спеціалістами з управлінням охорони історичного середовища ЛМР, з археологами. Нам важливо передати цей костел так, як він дійсно виглядав, щоб його вигляд мав наукове підгрунтя. Костел існував у 16-18 ст і його ніхто не бачив. Збереглися лише світлини та гравюри»,  каже скульптор та автор скульптур Василь Одерхівський.

Усі мініатюри створюють за допомогою розмаїтих технік від 3D-моделювання до 3D-друку або ручного моделювання. Під час робіт використовують і пластик, і гіпс, і картон, і силіковані форми, і литво у бронзі. Щоб створити одну мініатюру, митцям потрібно пів року, а іноді і більше часу. Адже окрім створення скульптури, її треба ще встановити та адаптувати: замовити таблиці зі шрифтом Брайля. Зараз планують на мініатюрах зображати QR-код, за яким можна буде перейти на аудіотекст та прослухати інформацію про пам’ятку.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!