У Львові з'явиться Національний волонтерський хаб. Чим займатиметься і за які кошти

1551 0
Для реалізації проєкту волонтери отримали комунальне приміщення у Львові за адресою Єфремова 37.
фото: анна бондаренко

фото: анна бондаренко

У 2024 році у Львові Українська Волонтерська Служба відкриє Волонтерський простір «Відкриті» – всеукраїнський простір підтримки волонтерів та волонтерських ініціатив. Tvoemisto.tv розповідає, чим там будуть займатися, на яких умовах отримали приміщення та скільки потрібно коштів для облаштування.
 

Волонтерський простір «Відкриті» має на меті всебічно підтримати українських волонтерів. 

«Наразі в Україні є чимало волонтерських організацій, які надають допомогу захисникам та населенню, однак немає єдиного офлайн простору, який би сфокусувався на підтримці самих волонтерів. Ми створюємо такий простір», – зазначила керівниця національних програм УВС Олена Вузька у коментарі Tvoemisto.tv

Напрямки діяльності

У просторі буде окремий напрямок з екосистемними програмами підтримки волонтерства серед близьких військових, ветеранів та волонтерів, які виїхали з тимчасово окупованих територій. Організація працює над цим від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. 

«Нам важливо допомогти їм через волонтерство відчувати себе залученими. Хочемо дати можливість знову знайти себе, відчувати себе потрібними й надалі допомагати країні», – розповіла Олена.

Також вестимуть лідерські програми та програми мобільності для волонтерів чи охочих допомогти з прифронтових територій. Першу хвилю планують розпочати вже цієї осені.

«Ми маємо багато запитів від волонтерів з прифронтових територій про те, що вони роблять чимало роботи, але часом їм не вистачає конкретних знань. Ця програма націлена на те, щоб навчити їх та познайомити з новими ініціативами. Сподіваємося, це допоможе їм працювати більш ефективно на місцях», – каже Олена Вузька.

У просторі проводитимуть заходи від волонтерських ініціатив, спрямованих на навчання активізму, психосоціальну підтримку волонтерів та розвиток волонтерських ініціатив. Тобто це місце, де кожна волонтерська організація може безоплатно провести подію, розказати про себе або просто прийти попрацювати.

Крім того, у просторі завжди буде відкрита реєстрація на події. Тож кожен охочий зможе їх відвідати.

«Будь-хто, хто хоче допомагати якісно, зможе зареєструвати власну подію, і ми допоможемо її реалізувати», – додала Олена Вузька.

Де буде простір та за які кошти

Українська Волонтерська Служба працює у партнерстві з Львівським бюро євроінтеграції та має підписаний меморандум. Приміщення на Єфремова, 37 є на балансі Бюро, яке надало його організації для облаштування простору. Своєю чергою організація зобов’язалась власними зусиллями зробити там ремонт. Організація є всеукраїнською, але обрали саме Львів з огляду на безпеку. Там планують облаштувати укриття, коворкінг, кімнати для зустрічей, конференц-зал, інклюзивні вбиральні та інше.

Приміщення розміщене на першому поверсі будинку, де у 1980-90-х роках був гастроном. З того часу в приміщенні ремонтів не робилось – є проблеми з пліснявою, які необхідно вирішити, а також в приміщенні знаходяться труби, що обслуговують весь будинок – всі комунікації необхідно замінити.

Ремонт усього приміщення площею 372 м2 вартуватиме 15 млн гривень. 

«У підвалі багато плісняви, адже він затікає, також там зібрані всі комунікації будинку, тож їх потрібно було переносити. Це є складні інженерні роботи, які чимало коштують. У приміщенні не було світла, тепла та води, тож треба було це провести, зробити гідроізоляцію. Частину з цього закриваємо волонтерськими ініціативами. Наприклад, демонтаж проводили спільно на волонтерській толоці. Усе, що можемо, ми робимо самі. Але все ж таки до інших робіт потрібно залучати експертні бригади для ремонту», – пояснила Олена Вузька.

Частину вартості робіт профінансував Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Львівська міська рада не фінансує ремонт у приміщенні, а надає у партнерстві сам простір в рамках співпраці. Також Міністерство молоді та спорту допомагає з експертизою, зокрема з рекомендаціями для забезпечення доступності та залученню молодих людей до волонтерства.

Наразі УВС шукають партнерів, зокрема серед місцевого бізнесу, які готові співфінансувати відкриття простору.

Довідка

Українська Волонтерська Служба — громадська організація, що розвиває культуру волонтерства та взаємодопомоги в Україні. Організація прагне створити простір, де кожна людина, незалежно від віку, статі, соціального статусу, етнічної приналежності тощо, може долучитися до допомоги іншим. У зв’язку з повномасштабним вторгненням пріоритетним напрямком діяльності організації стало залучення людей до волонтерської діяльності, зокрема у сфері надання допомоги найбільш вразливим верствам населення, а також підтримка волонтерів у процесі реалізації їх волонтерських проєктів. 

З 24 лютого 2022 року понад 100 тисяч українців долучилися до волонтерства завдяки Українській Волонтерській Службі, понад 60 тисяч людей отримали адресну допомогу та підтримку волонтерів. 

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!