Значних дощів у Львові не фіксували майже 60 років, – метеорологиня

2427 0
Місто не було готове до негоди такого рівня, яка сталася 17 липня.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

У Львові 17 липня випала сильна злива, яка спричинила багато наслідків. Як тоді пояснили у Львівській міській раді, випала чотириденна норма дощів. Про те, чи була ця злива справді настільки потужна і унікальність природного явища Tvoemisto.tv запитало у метеорологині Львівського гідрометцентру Олени Смалюх. 

«Метеостанція розташована в районі аеропорту і подаються дані саме з того району. Та злива, яка спостерігалася в центрі міста і спричинила такі наслідки, туди не дійшла. Метеостанція зафіксувала 10.8 мм – звичайний помірний дощик(ред. – потужність дощу вимірюється у мм шару води)», – розповіла вона. 

Як пояснює Олена Смалюх, зараз опади є дуже неоднорідними. Відтак, дощова хмара була найбільш активною у забудованих районах Львова. Тому в районі аеропорту, де розташована метеостанція, опадів було значно менше. Проте ще одне відділення, яке розташоване на вул. Спокійній, 53, а це приблизно за пів кілометра від аеропорту, засіб для вимірювання кількості опадів заміряв 24 мм, що більш значним показником. Також метеорологиня пояснила, що місто не було готове до негоди такого рівня.

Читайте також: Львів накрила потужна гроза. Фото, відео

«Місто практично не готове приймати, ні велику кількість опадів, ні інші негоди. Тобто каналізаційні труби просто не витримують. Кількість населення збільшується, кількість води збільшується, об'єм рідини збільшується, а труба залишається та сама. Просто не проводяться дослідження, а рішення приймаються»

Окрім цього, синоптикиня розповіла, що проливні дощі, навіть і не дуже потужні, з точки зору метеорології – унікальне явище. Востаннє сильні зливи у липні у Львові були ще у 1966 році.

«Якщо взяти по тих архівних даних, які в нас є, то по Львову з 1966 року в липні злив і значних дощів не спостерігалося. Так що ця злива таки особлива, але вона така по відчуттях жителів, а не за фіксацією метеостанції. Якщо подивитися на серпень, то в 22.08.2004 році випало 50.4 мм води - це СМЯ (ред. – стихійне метеорологічне явище) у Львові. Також був випадок 05.08.2008, коли випало 60.4 мм води. Тобто якщо такі явища зареєструвала метеорологічна станція, то можете собі уявити, скільки нападало опадів у всьому Львові – місто велике. Оці зафіксовані випадки в серпні є, вони реальні. Якщо ж взяти в червні, то стихійні явища спостерігалися частіше у вигляді сильного вітру. Проте СМЯ у вигляді дощі фіксувалися 2 випадки – в 2006 та 2018 році. Тобто в літні місяці за останнє тисячоліття фіксувалося 2 випадки СМЯ у червні та 4 випадки у серпні». 

Нагадаємо, що у Львові внаслідок негоди знову відбувся розлив колектора на вул. Торф'яній. Плити самого колектора не підірвало, відбулось лише розгерметизовування швів і вода порушила благоустрій.

Володимир Федорович 

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!