Радник мера Маріуполя заявив про 20 тисяч загиблих. Міськрада заперечує

4815 0
Офіційно міськрада Маріуполя повідомила про 2357 загиблих.
Знищена лікарня в Маріуполі

Знищена лікарня в Маріуполі

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко у ефірі «Настоящее время» заявив, що загальна ситуація у місті катастрофічна, за його словами, кількість жертв російських обстрілів може наближатися до 20 тисяч, передає УП. 

«Щодо загиблих мирних мешканців у нас є дані, які не відповідають дійсності, тому що вони отримані від поліції, погоджені з медустановами. Це мала жменька людей, про яких ми знаємо. На вчора це було 1800 з невеликих людей», – сказав він. 

Андрющенко додав, що ще чотири дні тому говорили про «оптимістичний» сценарій – близько 10 тисяч жертв. Але зі збільшеною інтенсивністю і з тією жорстокістю, яка зросла в рази, можна говорити про те, що якщо зараз завершиться блокада і можна буде розпочати хоча б пошук цих людей, то вже зараз кількість жертв наближається до 20 тисяч. 

Але якщо цього не відбудеться найближчими днями, то ця кількість наблизиться до 350 тисяч – усі ті, хто не встиг виїхати, заявив він. 

«Ховають, хто де, когось – у дворах, на вулицях. Через інтенсивність обстрілу люди не можуть вийти на вулицю навіть поховати близьких. Муніципальні служби не працюють, цвинтар – на території, що контролюється російською армією. Смерть – вона скрізь, її видно».

Він також додав, що люди в місті живуть у підвалах, укриттях, вони всі переповнені. Умови нелюдські. Без їжі, без води, без світла, без тепла. 

«У Маріуполя особлива роль була останні вісім років – це останнє найбільше місто в Донецькій області, яке не прийняло ці бананові республіки і не прийняло російську окупацію. І вісім років демонструвало, що таке місто на лінії розмежування – за 10 км від лінії фронту, як воно може відродитися і стати європейським містом, і зараз хочуть показати, що буде, якщо хтось не сприймає «рускій мір» і його умови», – додав Андрющенко. 

Водночас зазначимо, що Маріупольська міська рада заявила в Telegram вночі 15 березня, що інформація є фейком. Вони говорять про 2357 тисяч загиблих від росіян. 

«Так, є різна інформація щодо кількості загиблих у Маріуполі від ворожих дій російських окупантів – від декілька сотень до десятків тисяч людей. Але офіційна та підтверджена інформація станом на кінець 14 березня 2022 року складає приблизно 2357 тисяч загиблих маріупольця. Усі інші дані що до цього – не відповідають дійсності», – йдеться у повідомленні.  

Читайте також: Через війну росії в Україні загинуло 90 дітей, ще понад 100 – поранені 

Нагадаємо, що 11 березня міська влада Маріуполя повідомляла про 1300 загиблих цивільних. Їх ховали у братських могилах, біля будинків чи в парках. Водночас йшлося про те, що встановити точну кількість жертв у Маріуполі було неможливо. 

Також додамо, що міністр з питань реінтеграції ТОТ Ірина Верещук у відеозверненні 14 березня заявила, що з десяти гуманітарних коридорів спрацювало лише сім. Зокрема, колону гуманітарного грузу з продуктами та медикаментами, водою для Маріуполя продовжують тримати заблокованою у Бердянську. Водночас з Маріуполя 14 березня виїхали 150 легкових автомобілів. 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!