У меморіалі «Яд Вашем» відмовили у визнанні Андрея Шептицького праведником світу

2654 0
Але справу можуть переглянути повторно.
Фото: kurs.if.ua

Фото: kurs.if.ua

Національний меморіал катастрофи і героїзму «Яд Вашем» надіслав відповідь на лист від львівських науковців і духівників про визнання митрополита Андрея Шептицького праведником світу за порятунок євреїв під час Другої світової війни. Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомляє отець Юстин Бойко.

Читайте також: Митрополит Андрей Шептицький отримав титул праведного

Із проханням до «Яд Вашем» звернулися учасники міжнародної наукової конференції «Отець Климентій Шептицький (1869–1951): життєвий і духовний шлях блаженного Католицької Церкви», що проходила у Львові 16 листопада 2019 року.

У відповіді від «Яд Вашем» зазначається, що спеціальна комісія не раз розглядала питання щодо постаті митрополита Андрея Шептицького.

«Через широко відомі причини (співпраця з німецькими окупантами, участь у створенні дивізії СС «Галичина») комісія не прийняла позитивного рішення», – цитує отець Юстин Бойко лист у відповідь.

Водночас у листі зазначається, що справу митрополита Андрея можна повернути на повторний розгляд, якщо будуть отримані невідомі дотепер документи і свідчення, що по-новому висвітлюють діяльність митрополита в період німецької окупації.

Читайте також: 13 маловідомих фактів про Андрея Шептицького

«Слід визнати, що у справі вивчення спадщини митрополита Андрея ми знаходимося на початковому етапі, адже до сих пір немає жодної окремої наукової інституції, яка б займалася цим питанням. Зрештою, питання беатифікації митрополита Андрея у багатьох аспектах також впирається у питання детального вивчення його життя і діяльності», – додає отець Юстин Бойко.

Праведник народів світу – це офіційне звання, надане людині, яка ризикувала власним життям заради порятунку євреїв у період Голокосту. Звання присуджує Національний Меморіал Катастрофи та Героїзму «Яд Вашем».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!