У Міноборони назвали мету підриву окупантами Каховської ГЕС

911 0
Підрив Каховської ГЕС росіяни вочевидь здійснювали, щоб не допустити наступ ЗСУ на Херсонському напрямку.
фото: nv.ua

фото: nv.ua

У Міноборони України заявили, що росіяни підірвали дамбу Каховського водосховища, щоб не допустити проведення наступу Сил оборони на Херсонському напрямку і таким чином «звузити» можливу географію активних дій ЗСУ.  Про це заявила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр у своєму телеграм-каналі.

За наявною у Міноборони інформацією, наразі ворог переміщує свої найбільш боєздатні частини з Херсонського напрямку. Йдеться насамперед про підрозділи морської піхоти, повітряно-десантних військ та 49-ї армії. Ганна Маляр каже, що стає очевидною мета підриву Каховської ГЕС росіянами.

Читайте також: Окупанти не були готові до наслідків підриву греблі Каховської ГЕС

«Так, враховуючи власні втрати та обмеженість в резервах, тим самим розуміючи нездатність стримати український наступ на різних напрямках, командування російських окупаційних військ вирішило «звузити» можливу географію активних дій ЗСУ», – пояснила заступниця міністра оборони.

За її словами, підрив Каховської ГЕС росіяни вочевидь здійснювали, щоб не допустити проведення наступу Силами оборони України на Херсонському напрямку. Завдяки цьому вони хотіли вивільнити необхідні резерви для їх перекидання на Запорізький та Бахмутський напрямки.

Читайте також: Стали відомі приблизні збитки від підриву Каховської ГЕС

Вона зазначила, що руйнуванням Каховської ГЕС російське керівництво намагається відволікти частину сил та ресурсів Сил оборони України на ліквідацію техногенної катастрофи, тим самим унеможливити звільнення окупованих територій на лівобережній частині Херсонської області.

Нагадаємо, у ніч на 6 червня росіяни підірвали Каховську ГЕС, яку вони контролюють понад рік. Унаслідок цього затопило міста та села нижче по Дніпру. В Укргідроенерго повідомили, що Каховська ГЕС повністю зруйнована і не підлягає відновленню. В ОК Південь уточнили, що зруйнована не вся дамба, але пошкодження є значними.

Україна розпочала евакуацію з підконтрольних територій правобережжя Херсонської області, тоді як на захопленому окупантами лівобережжі, яке постраждало від затоплення значно більше, розгортається катастрофа.

Станом на 10 червня відомо про п’ятьох загиблих і 27 зниклих безвісти внаслідок підриву Каховської ГЕС. Офіс генпрокурора почав розслідування за статтею екоцид, Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!