У МОЗ анонсують зелений та жовтий внутрішні сертифікати вакцинації

1739 0
Внутрішній сертифікат про вакцинацію поки видають на півроку, але після того, як сплине термін його дії, треба буде відмовитися і завантажити новий також на півроку.
Фото: Главком

Фото: Главком

Міністерство охорони здоров'я готує технічне рішення щодо видачі зеленого внутрішнього сертифіката про повну вакцинацію від коронавірусу та жовтого сертифіката про отримання першої дози вакцини: зеленим можна буде користуватися рік, жовтим – до завершення імунізації. Про це повідомляє УП з посиланням на заступника міністра охорони здоров'я, головного державного санлікаря Ігоря Кузіна.

Внутрішній сертифікат про вакцинацію поки видають на півроку, але після того, як сплине термін його дії, треба буде відмовитися і завантажити новий також на півроку. У такий спосіб, і внутрішній, і міжнародний сертифікати видаватимуть терміном дії на 1 рік з моменту завершення курсу щеплення. 

Читайте також: Потужна версія Covid-19. Чим небезпечний штам коронавірусу «Дельта»

Для однієї дози – це рік плюс 14 днів після завершення вакцинації однією дозою. Для дводозних вакцин – це плюс рік від другої дози. 

«Зараз напрацьовується проєкт постанови Кабінету міністрів – сподіваюся, що на цьому чи на початку наступного тижня він уже буде прийнятий – ми хочемо дозволити більш полегшені норми роботи бізнесу і відвідування закладів тим людям, які отримали повний курс щеплення і мають цей внутрішній сертифікат», – каже він.

Наприклад, заклади харчування: зараз у «червоній» зоні вони закриваються, у «жовтій» зоні обмежується кількість людей, які можуть там перебувати. За новими нормами, які готує МОЗ, вони зможуть працювати навіть у «червоній» зоні, якщо їхні працівники будуть вакциновані на 100%, а також можна буде знімати обмеження на кількість посадкових місць, якщо відвідувачі також будуть вакциновані і зможуть показати QR-код на вході. 

Читайте також: У МОЗ дозволили вакцинувати від Сcovid-19 колективи компаній разом із родичами

Кузін прогнозує, що наступного тижня МОЗ вийде з офіційним роз'ясненням, як це буде працювати. Так, зелений – це внутрішній сертифікат, який видається після двох доз, тобто людина повністю вакцинована. Жовтий – це сертифікат після першої дози. Людина може користуватися тими самими послугами, відвідувати, приміром, заклад харчування або спортзал, але термін дії жовтого сертифіката – це, по суті, час між двома щепленнями, 21-28 днів.

Додамо, що Ігор Кузін також зазначив: перенесений коронавірус не є протипоказом до вакцинації. Невелика кількість людей має абсолютні медичні протипоказання для вакцинації.

Тим, хто має протипоказання, лікар має видати відповідну довідку – і «ця людина входить у ті 20%, які зараз зарезервовані для тих людей, які не зможуть отримати вакцину».

Нагадаємо, головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко-Іванченко раніше повідомляла, термін дії сертифікатів вакцинації, які наразі дійсні шість місяців, із часом або продовжать, або ми отримаємо додаткову бустерну дозу вакцини. Поки що рекомендації щодо введення бустерної дози немає.

Інструкцію про те, як отримати Covid-сертифікат у застосунку Дія, дізнавайтеся за посиланням.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!