У пам'ятці архітектури на Вірменській виб’ють двері на місці вікна

1734 0
Виконком погодив перепланування нежитлових приміщень квартири №5 на вул. Вірменська, 3 під магазин з відновленням дверного прорізу.
фото: гугл карта

фото: гугл карта

На засіданні виконавчого комітету Львівської міської ради дали дозвіл пробити двері на місці, де було вікно у пам’ятці архітектури, що на вулиці Вірменській, 3. Там планують облаштувати магазин.

Виконавчий комітет Львівської міської ради видав містобудівні умови та обмеження для проєктування об’єкта будівництва на реставрацію та перепланування нежитлових приміщень квартири №5 під магазин з відновленням дверного прорізу на місці віконного отвору. Будівля є пам’яткою архітектури національного значення. Містобудівні отримав Юрій Талама. 

Керівниця управління історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко на попередніх засіданнях, де розглядали це питання, зазначала, що раніше там були двері. Згодом їх замурували і зробили вікно, тому рекомендувала погодити підприємцю містобудівні. Утім, виконком вирішив провести там виїзне засідання. 

Читайте також: Із будинку в центрі Львова викинули на смітник вікно-ілюмінатор. Фото

«Ми, члени виконкому, виходили на місце, побачили, що там дійсно є кладка. Видно, що раніше там були двері, згодом вікно. Тому застережень не маємо», – зазначила керуюча справами виконавчого комітету ЛМР Наталія Алєксєєва. 

Міський голова Львова Андрій Садовий запропонував підприємцю долучитися до реставрації фасаду цього будинку. Керівниця управління історичного середовища Лілія Онищенко під час засідання додала, що реконструкція може коштувати приблизно мільйон. Тож міський голова запропонував Юрію Таламі профінансувати 50% реконструкції, але не більше, ніж 500 тисяч, а місто має профінансувати другу половину.  

«Не будьте скупим, поставимо там табличку, що фасад відреставрували за кошти підприємця Юрія. Я знаю, що ви багата людина», – переконував міський голова Львова Андрій Садовий підприємця.

Підприємець спершу намагався зауважити, що його приміщення має лише 15 кв. метрів, утім все ж погодився.

Для довідки

На Вірменській, 3 розташована кам'яниця Іловичівська, її фасад також виходить на вулицю Краківську. Найдавніші згадки про цю кам'яницю датуються початком XIV століття і походять із податкових реєстрів. Ймовірно, з тих часів збережені готичні пивниці. Наприкінці XVI століття отримує назву «Шимоновичівська». Дані 1593 року свідчать, що кам'яниця мала три поверхи (третій – мансардний). Пізніше отримує нову назву – «Іловичівська» від прізвища нового власника – золотника Матія Іловича, ймовірно, сина римара Іллі, який мешкав тут до 1632 року. Ця назва протрималася до кінця XVIII століття.

Приблизно на зламі XVII–XVIII століть переходить у власність Львівської латинської катедри, а 1776 року – у власність міста. Зберігся проєкт реконструкції 1856 року, за яким він набув сучасного вигляду. 1866 року будинок придбав інститут «Народний дім». За часів Польської республіки у будинку містилася друкарня Бодека, у 1950-х роках – меблева артіль «Червоний промінь».

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!