Київ

У PinchukArtCentre в Києві відкриваються одразу три персональні виставки

1009 0
Виставки триватимуть кілька місяців
Роботи з виставок Жанни Кадирової, JR та Пьотра Армяновського. Фото: Суспільне/PinchukArtCentre. Фотограф: СЕРГІЙ ІЛЛІН

Роботи з виставок Жанни Кадирової, JR та Пьотра Армяновського. Фото: Суспільне/PinchukArtCentre. Фотограф: СЕРГІЙ ІЛЛІН

У PinchukArtCentre починаються одразу три персональні виставки – французького художника JR та української мисткині Жанни Кадирової, які триватимуть до 7 січня 2024 року, а також художника Пьотра Армяновського до 1 жовтня 2023 року. 

Художник JR влаштував цілий перформанс 14 березня 2022 року на площі перед Львівським національним академічним театром – понад сто людей розгортали 45-метрове полотно із зображенням 5-річної дівчинки Валерії з Кривого Рогу, яка була змушена тікати від війни. Зйомку робили за допомогою дрона.

Зараз роботи JR знову в Україні. PinchukArtCentre покаже колекцію робіт художника у межах його глобального партисипативного мистецького проєкту "Inside Out".

На виставці представлять серію літографій, які знайомлять із роботами та художньою практикою митця, а також проєкт Photobooth Action.

У його межах відкриють фотокабінку "Inside Out Photobooth: Inside Out Kyiv: We Are Here", де кожен охочий зможе зробити своє портретне фото, а потім помістити його на стіни артцентру.

Окрім створення портретів, PinchukArtCentre також запрошує відвідувачів поділитися своїми історіями та досвідом у кабіні для звукозапису, щоб створити аудіопортрет тих, хто зараз в Україні.

PinchukArtCentre також презентує персональну виставку Жанни Кадирової "Траєкторії польотів", яка відкривається двома горизонтами України: одним, що походить із минулого, та іншим, що рухає сьогодення.

Виставка мандрує географією та часом, планомірно втілюючи спільне історичне минуле, яке наповнює український публічний простір. Проєкт розглядає Україну як країну, що перебуває в процесі самовизначення, поступаючись місцем різним траєкторіям, які виникають одночасно і часто проходять через акти руйнування чи насильства.

Фінальний розділ виставки також може бути її початком. Він стосується позиції художниці, висловленої на початку повномасштабного вторгнення, коли мистецтво здавалося марним.

Виставка Кадирової виникла в співпраці з Kunstverein Hannover (Німеччина), де на початку цього року була показана перша ретроспектива Кадирової Daily Bread ("Хліб насущний").

Також PinchukArtCentre представляє персональну виставку Пьотра Армяновського "Історія стосунків" у межах PAC UA, програми артцентру, що має на меті інвестувати в створення нових робіт і забезпечувати кураторську та інституційну підтримку українським художникам та художницям.

"Історія стосунків" — це прониклива хроніка спостережень художника за тканиною життя українського суспільства. Митець досліджує динамічні міжособистісні зв’язки, відносини між різними соціальними групами, а також персональні та колективні взаємодії людей з організаціями, зокрема з державними установами.

Виставка охоплює роки перед Революцією Гідності, коли країною активно ширилися соціальні рухи, російську окупацію частини території України від 2014 року та період повномасштабного вторгнення.

Ця виставка задумана як пропозиція до особистих роздумів і публічних обговорень. Водночас у тілі виставки присутній елемент турботи.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!