У Польщі фіксують високу явку на парламентських виборах

1528 0
Разом із виборами до парламенту, на дільницях також триває референдум, на якому полякам пропонують відповісти на чотири питання.
Умовне фото

Умовне фото

У Польщі 15 жовтня відбуваються парламентські вибори. За їхніми результатами оберуть 460 членів Сейму (нижня палата) та 100 сенаторів (верхня палата) на чотирирічний термін.

Виборчі дільниці у Польщі відкрилися о 7:00 (за київським часом о 8:00) і закриються о 21:00, після чого будуть оприлюднені перші результати екзит-полів. Згідно з результатами опитувань, у Польщі лідирують п’ять політичних сил. Прохідний бар’єр для партій – 5% голосів, а для блоків – 8%. 

Читайте також: Що з виборами у польщі та як це вплине на взаємини з Україною

Як повідомляє польське видання RMF 24, за попередніми даними, явка серед громадян була вищою, ніж на попередніх виборах до польського парламенту. Явка виборців становила 57,54% станом на 18:00 за київським часом.

Голова виборчої комісії Сильвестр Марціняк підтвердив, що жодних значних інцидентів чи подій, які потенційно можуть вплинути на виборчий процес, наразі не задокументовано.

За останніми даними, лідирує консервативна партія «Право і справедливість» (ПіС), головою якої є Ярослав Качинський. Партія перебуває при владі з 2015 року, а президент країни Анджей Дуда – також висуванець від ПіС. За різними даними соцопитувань, партія має від 31 до 37%. 

Головний суперник ПіС – центристська «Громадянська коаліція» (ГК). Її очолює експрем'єр та колишній голова Європейської ради Дональд Туск. Середній рейтинг – 30%. За даними Державної виборчої комісії (PKW), вік наймолодшого кандидата, який балотується до парламенту – 21 рік, найстаршого – 92 роки. Середній вік кандидатів до Сейму становить 46 років, а до Сенату – 54 роки.

Загалом остаточні результати виборів до парламенту Польщі планують оприлюднити у вівторок, 17 жовтня, у першій половині дня. Разом із виборами до парламенту, на дільницях також триває референдум, на якому полякам пропонують відповісти на чотири питання:

  • щодо підтримки продажу державних активів іноземним структурам;

  • щодо необхідності підвищення пенсійного віку;

  • щодо ліквідації загородження на кордоні між Польщею і Білоруссю;

  • про допуск тисяч нелегальних іммігрантів з Близького Сходу та Африки до Польщі в рамках механізму ЄС щодо примусового переселення.

Як вибори у Польщі вплинуть на взаємини з Україною, читайте тут.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!