Київ

У Пирогові відкрили виставку за мотивами фільму «Памфір»

844 0
У виставці представлені обрядові маски та костюми, фото з бекстейджу, а також відеоуривки з фільму.

У Національному музеї народної архітектури та побуту до свята Івана Купала відкрили виставку «Додому до Памфіра» за мотивами фільму Дмитра Сухолиткого-Собчука. Про це повідомляє Мінкульт.

«Українські Православна та Греко-католицька церкви на своїх Синодах ухвалили рішення про перехід на григоріанський календар з 1 вересня. Тепер настає правильне святкування Івана Купала - 23 червня: тоді весь світ святкує день літнього сонцестояння. В Україні це Івана Купала, традиційно дуже містичні день і ніч. Саме з 23 на 24 червня ви зможете знайти свою долю, пустивши вінок по воді, відшукати квітку папороті та здійснити своє бажання, перестрибнувши через багаття», - зазначила директор Музею просто неба в Пирогові Оксана Старак-Повякель.

Програма святкових заходів передбачала, зокрема, майстер-клас із плетіння вінка - невіддільного атрибута цього свята. Науковий співробітник Національного музею народної архітектури та побуту Вікторія Філь зауважила, що від самого ранку дівчата йшли в поле збирати свіжі квіти.

Головним було оминути отруйну рослину, наприклад дурман. Також у вінок не брали лікарські рослини, а вплітали ромашки, волошки, руту, м'яту, чебрець, колоски та барвінок.

На локації «Карпати» у традиційній гуцульській ґражді презентували виставковий проєкт «Додому до Памфіра», що зібрав атрибути іншого містичного свята - Маланки, навколо якого розгортаються дії в стрічці «Памфір». Тут представлені обрядові маски та костюми, фото з бекстейджу, а також відеоуривки з фільму.

«У фільмі - чиста компіляція Маланки з трьох населених пунктів - це Белелуя, Вашківці, Красноїльськ. Багато елементів зробили народні майстри, художники-декоратори, зокрема Володимир Чорний, який, як і наш піротехнік Олександр Суворов, загинули на фронті. Праця, яку вони вклали, залишиться тут, із нами. Вони творили для добробуту своєї держави, і в цьому є та суверенність, яку ми хочемо берегти, бо в ній закладена наша ідентичність», - розповів режисер фільму Дмитро Сухолиткий-Собчук.

Нагадаємо, музей-майстерня І. П. Кавалерідзе на честь Дня кримськотатарського прапора продовжила виставку TOPRAQ (Земля) до 2 липня 2023 р. На виставці представлені рідкісні літографії та гравюри європейських авторів XIX ст., колекція унікальних старовинних мап 18 та 19 ст., сучасна скульптура Леонори Янко та інше.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!