У Шегинях реконструюють пункт пропуску. Коли розпочнуть роботи і що зроблять

1883 0
Відновлення пункту пропуску на українсько-польському кордоні у Шегинях мають розпочати у вересні.
Фото: ІА Конкурент

Фото: ІА Конкурент

За кредитні кошти польського уряду передбачили реконструкцію автовокзалу на виїзді з України та діючого пункту пропуску на в’їзд в Україну. Крім того, у Шегинях планують облаштувати сервісну зону, однак її створення у проєкті не врахували – для цього шукають інвестора.

Реконструкція пункту пропуску та новий автовокзал

Уже в вересні має стартувати реконструкція пункту пропуску «Шегині», що на українсько-польському кордоні. Будівництво виконуватимуть в одну чергу, але з двома пусковими комплексами, тобто без зупинки роботи самого пункту і транспортних потоків. У межах першого пускового комплексу відбуватиметься будівництво ділянки для легкового, вантажного автотранспорту і автобусів на виїзд з України. Старт робіт запланували на вересень 2021 року, а завершення – до кінця 2022 року.

Читайте також: На пункті пропуску «Шегині» хочуть облаштувати сервісну зону

Після того розпочнеться другий пусковий комплекс, під час якого відбудеться реконструкція вже діючого автовокзалу у Шегинях. Також йдеться про реконструкцію інфраструктури наявного пункту пропуску на в'їзді. Втілення проєкту планують завершити до кінця 2023 року. 

«За проєктом відбуватиметься перепланування приміщення, заміна всіх комунікацій, також внутрішні упорядкування, водовідведення, заміна даху. Відремонтують і навіси, які примикають до будівлі автовокзалу. Можна сказати, що автостанцію розбудовувати не будуть», – каже у коментарі Tvoemisto.tv начальниця відділу транскордонного співробітництва департаменту міжнародної технічної допомоги та міжнародного співробітництва ЛОДА Ольга Табака.  

За її словами, також побільшає смуг для вантажівок – з п’яти їх стане шість. Натомість кількість смуг для автобусів та легкового транспорту залишається без змін.  

Читайте також: Трудова міграція зі Львова: хто їде, куди їдуть, чого шукають і чи повернуться

Загалом на реконструкцію міжнародного пункту пропуску «Шегині», що виконують за умовами кредитного договору між українським та польським урядами, виділили близько 16 млн євро.

Сервісна зона

Облаштування сервісної зони – поки у перспективі. Ініціатором реалізації проєкту є Європейська Бізнес-Асоціація. Як повідомила у коментарі Tvoemisto.tv керівниця Західноукраїнського офісу ЄБА Мар’яна Луцишин, першочергове завдання – знайти місце для створення парковки, тоді домовлятися з потенційним інвестором.

Читайте також: Де на Львівщині планують облаштувати п'ять нових пунктів пропуску

«Минулого тижня у нас була виїзна зустріч, де ми дивилися варіанти ділянок. В принципі, одна з них досить добре підходить для облаштування сервісної зони, тим більше, вона там не дуже створюватиме проблеми мешканцям Шегинівської громади. Як на мене, це теж можливість для місцевих підприємців розпочати там бізнес. У майбутньому можна також побудувати мінімотель для водіїв транспортних засобів», – говорить вона.

Запустити процес, за її словами, хочуть якнайшвидше. Оскільки питання – доволі складне, і тягнеться понад 10 років. Найбільш оптимістичний план, якби вдалося стартувати до кінця цього року.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!