У школах змінили програму з української літератури для старших класів. Деталі

7733 0
У ЗНО-2020 не буде питань за твором Олександра Довженка «Україна в огні» та «Земля» Ольги Кобилянської.
Фото: BOOKFORUM.UA

Фото: BOOKFORUM.UA

Український центр оцінювання якості освіти оприлюднив програму з предметів, що з них наступного року абітурієнти складатимуть ЗНО.

Як свідчить аналіз ресурсу ZNOUA. Усе про ЗНО, змінилась шкільна програма з української літератури, на що потрібно звернути увагу учням старших класів.

Читайте також: Українські фільми викладатимуть на освітній електронній платформі

Так, з роману Панаса Мирного «Хіба ревуть воли, як ясла повні» потрібно буде прочитати лише першу і четверту частину, а «Марусю» Григорія Квітки-Основ’яненка, «Гайдамаків» Тараса Шевченка та «Гімн» Івана Франка взагалі вилучили з програми. Втім, потрібно прочитати «Захара Беркута» Івана Франка.

Читайте також: В Україні з'явилась перша онлайн-бібліотека аудіокниг українською

Також у новій програмі немає творів «Земля» Ольги Кобилянської, «Молюсь і вірю» Максима Рильського, «Київ-традиція» Миколи Зерова, «Дитинство» Юрія Яновського, «Україна в огні» Олександра Довженка, «Залізний острів» Олеся Гончара, віршів Василя Стуса «Як добре те, що смерті не боюсь я», «О, земле втрачена, явися»» та «Українського альфреско» Ліни Костенко.

У розділі «Література ХХ століття» є твори: «Камінний хрест» Василя Стефаника, «Valse mélancolique» Ольги Кобилянської, «У теплі дні збирання винограду» Максима Рильського, «Майстер корабля» Юрія Яновського, «Лебеді материнства» Василя Симоненка, «Наша мова» Василя Голобородька, «Модри Камень» Олеся Гончара, «Господи, гніву пречистого...» Василя Стуса і «Два кольори» Дмитра Павличка.

Читайте також: В Україні запровадять кваліфікаційний іспит для випускників 30-ти спеціальностей. Перелік

Також школярам потрібно прочитати уривок з поеми Євгена Маланюка замість поезії «Стилет чи стилос».

Нагадаємо, із 2021 року ЗНО з математики стане обов'язковим.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!