У Швеції презентували виставку рідкісних експонатів зі Львівського історичного музею

1402 0
Експонати пов'язані з історією України XVII – XVIII ст.
фОТО: ЛОР

фОТО: ЛОР

У Національному шведському музеї військової історії Armémuseum стартував Міжнародний виставковий проєкт «Перехрестя: Швеція – Україна (1000 років). У його рамках КЗ ЛОР «Львівський історичний музей» презентував у Швеції рідкісні експонати, пов'язані з історією України XVII – XVIII ст. Про це повідомили у пресслужбі ЛОР.

Участь у відкритті експозиції взяли Його величність Король Швеції Карл XVI Густав у супроводі Її величності Королеви Швеції Сільвії. Учасників заходу також привітали Президент України Володимир Зеленський, міністр культури та демократії Швеції Аманда Лінд, т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

«Ця виставка бере свій початок від археологічних знахідок епохи вікінгів та шлюбу між донькою шведського короля Улофа Шетконунга Інгегерд Улофсдоттер і Великим київським князем Ярославом Мудрим. Згодом історичний зв'язок продовжився в політичних альянсах XVII – XVIII століть, зокрема, у союзі Карла XII з Гетьманом Війська Запорозького Іваном Мазепою, а також у час теперішньої російсько-української війни. В експозиції можна побачити унікальні предмети: золотий перстень союзу чи першу Конституцію України», – наголосили у Національному шведському музеї військової історії Armémuseum.

Читайте також: У Львові відбудеться виставка живопису, де досліджується «темне»

Нагадаємо, що у Львові організували персональні виставки знаних у світі живописців з Городка та Великого Любіня  – Романа Опалинського та подружжя Романа та Надії Федини. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!