Київ

У Софії Київській експонують «меч Святoслaвa Хороброго»

781 0
Подивитися на неоціненну реліквію можна до кінця літа
Фото: Заповідник "Хортиця"

Фото: Заповідник "Хортиця"

У Національному заповіднику «Софія Київська» виставили до огляду унікaльну pеліквію – меч чaсів князя Святoслaвa Хороброго. Його передали із запорізького заповідника «Хортиця», який зараз не працює. Про це повідомляє заповідник «Хортиця».

Подивитися на неоціненну реліквію можна до кінця літа. Цей меч був знайдений на дні Дніпра у 2011 році. Меч має 96 сантиметрів у довжину і важить близько 1 кілограма. Він оздоблений міддю, сріблом і латунню. 

У заповіднику розказали, що сьогодні у світі відомо близько 130 мечів саме з таким клеймом. Всі ці мечі – найвищого ґатунку. Їх знаходять у похованнях князів, королів. Це говорить про те, що такі мечі є зброєю дуже високого рангу. Саме тому можна зробити висновок, що цей меч, якщо належав не самому Святославу, то принаймні комусь із найближчого оточення – дружини князя. 

Меч експонується у київському соборі на виставці «Російсько-українські війни XII-XXI ст.: свідчення святої Софії», у символічному місці – галереї воїнів. До слова, у Софії також зберігається копія меча гетьмана Сагайдачного, який врятували із затопленого фрегата.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!