У США випустили пам'ятні монети з українською символікою

2031 0
На монетах зображена жінка, як втілення Свободи, за яку бореться Україна.
Зображення жінки на монеті – Свободи, яка одягнена у блакитно-жовтий колір

Зображення жінки на монеті – Свободи, яка одягнена у блакитно-жовтий колір

У США випустили дві срібні інвестиційні монети із зображенням українських національних символів. Номінал монет – 1 американський долар. Про це повідомили у музеї грошей Національного банку України.

Монети увічнюють мужній опір українських захисників російським окупантів та прагнення українців захистити свою незалежність та суверенітет. На реверсах обох пам'ятних монет зображена жінка як втілення Свободи, за яку Україна бореться, воюючи з російськими загарбниками.

Першопочатково цей дизайн використовували для розмінної монети США номіналом 50 центів, яка карбувалася між 1916–1947 роками. На першій монеті (зверху) навколо жінки у вінку із квітів розвівається український прапор, а на другій – Свобода одягнена у блакитно-жовтий колір. Крім того, волосся жінки прикрашають соняхи, які вона також тримає у руках.

Соняшник здавна вважається українським символом любові до Батьківщини. Коли сонце сідає, сонях сумно опускає голівку – так і людина на чужині сумує за рідною землею. Як соняшник повертається за сонцем, так і людина своїми думками та ділами завжди пов’язана зі своєю Батьківщиною. Як сонце для соняшника – єдиний і незамінний орієнтир, так і для людини Вітчизна – найбільша цінність.

Читайте також: Естонія планує випустити монету із написом "Слава Україні"

Суцвіття соняха стали також символом скорботи за загиблими на Донбасі українськими героями та символічним втіленням Дня пам’яті захисників України, який щорічно відзначається 29 серпня.

На аверсі обох монет зображений культовий американський орел у польоті. Дизайн аверсу інвестиційних монет цього типу оновили 2021 року, його створила художниця Емілі Дамстра.

На лицьовій стороні другої монети зображення орла – кольорове, виконане у барвах української символіки.
Нагадаємо, що Центральний банк Естонії планує випустити монету номіналом у 2 євро, присвячену Україні. Дизайн монети вже затвердила наглядова рада. Гроші, що отримають від продажу, планують передати Нацбанку України. Загалом планують випустити 2 млн таких монет.

Фото: Музей грошей НБУ

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!